Aineistojen digitointi


Kirjaston digitointipiste

Digitointipistettä voivat käyttää kaikki asiakkaat, joilla on lainausoikeus Ranuan kunnankirjastoon. Tilan käyttö on asiakkaalle maksutonta. Tila varataan sähköisen ajanvarausjärjestelmän kautta. Voit myös soittaa kirjastoon. Tila on varattavissa kirjaston aukioloaikoina ja 1 - 4 tunniksi kerrallaan. Digitointitilassa voi oleskella enintään kaksi henkilöä kerrallaan.
VARAA DIGITOINTITILA KÄYTTÖÖSI

Mitä voit tehdä?

Digitointipiste toimii itsepalveluna: asiakas varaa ajan ja digitoi itse tallenteensa. Kirjaston henkilökunta antaa tarvittaessa lyhyen perusopastuksen laitteiden käyttöön, mutta ei digitoi asiakkaan aineistoja. Laitteiden ja ohjelmistojen käyttöön on tehty selkeät ohjeet: kuvankäsittely, äänieditointi, videoeditointi ja eri tallenteiden digitointi.


Kirjastolla on laaja kokoelma lp-levyjä, joita voi lainata ja digitoida omaan käyttöön cd-levylle tai MP3-tiedostoksi. Kirjastolla on myös lainattavana kaksi MP3-soitinta ja kannettava CD/MP3-soitin.

Ohjeita

Ohjeet ovat PDF-tiedostoina. Voit tutustua ohjeisiin jo ennakkoon. Kaikki ohjeet ovat paperisina digitointipisteessä.
Ohje tallenuuskansioiden käytöstä: Tallennusohje.pdf

Varaa mukaan...

Digitoitavien tallenteiden lisäksi varaa mukaasi tallennusvälineitä: tyhjiä CD-levyjä, DVD-levyjä, muistitikku tai ulkoinen kovalevy, joille voit tallentaa digitointisi. Voit myös ostaa kirjastosta tyhjiä CD- ja DVD-levyjä kohtalaisen huokeaan hintaan. Levyjä myydään vain digitointia varten. 

Varaa mukaasi myös riittävästi aikaa, sillä VHS-kasetin, C-kasetin ja LP-levyn tallentaminen kestää saman ajan kuin tallenne muutoinkin, esim. tunnin mittaisen videon tallentaminen kestää tunnin. Aikaa kuluu myös laitteisiin ja ohjeisiin tutustumiseen.

Käyttäjän vastuu digitointipisteessä

  • Työaseman asetusten muuttaminen sekä ohjelmistojen asetusten tallentaminen ja omien ohjelmistojen asentaminen on ehdottomasti kielletty.
  • Omien tiedostojen tallennus väliaikaisesti digitointiasemalle edellyttää, että käyttäjä poistaa omat tiedostonsa lopettaessaan työskentelyn.
  • Käyttäjä vastaa tallenteissaan olevan tiedon salassa pysymisestä.
  • Kirjasto ei vastaa asiakkaan töiden häviämisestä tai joutumisesta vääriin käsiin eikä laitteiden asiakkaan tallenteille tai tallennusvälineille mahdollisesti aiheutuvista vahingoista.
  • Kirjasto ei myöskään vastaa vahingoista, joita laitteilla voidaan aiheuttaa kolmannelle osapuolelle.
  • Käyttäjä vastaa siitä, että hänellä on kopiointioikeus kopioitavaan materiaaliin.
  • Käyttäjä sitoutuu ilmoittamaan laitteissa huomaamansa viat ja ongelmat
  • Käyttäjä sitoutuu korvauksiin, jos laitteille tehdään vahinkoa tai ilkivaltaa sinä aikana kun käyttäjä on varannut tilan.
  • Digitointitilaan ei saa viedä ruokia tai juomia.
  • Kopioinnissa on noudatettava voimassa olevaa lainsäädäntöä. Lisätietoja: www.kopiosto.fi.    

Lisätietoja voi aina kysyä kirjaston henkilökunnalta.

Digitoi muistosi talteen !

Digi_pieni.JPG