Tapahtumakalenteri


Etusivu / Ranua-info / Tapahtumakalenteri / Veljet keskenään -näytelmä Ranualla ke 21.2.2018

Veljet keskenään -näytelmä Ranualla ke 21.2.2018

24.1.2018 6:00

Rovaniemen TeatteriVeljet keskenään -näytelmä sivuaa kansalaissodan tapahtumia

Tiedote.
Rovaniemen Teatteri

Veljet keskenään on Rovaniemen Teatterin – Lapin Alueteatterin juhlanäytelmä 100-vuotiaalle Suomelle. Se saa ensi-iltansa Lappia-talon kellariteatterissa 27. tammikuuta, jolloin on kulunut vuosisata Suomen kansalaissodan syttymisestä. Näytelmän on käsikirjoittanut Esko Janhunen ja ohjannut Eljas Liinamaa. Esitys lähtee Lapin kiertueelle 13. helmikuuta ja vierailee yhteensä 22 paikkakunnalla kevätkauden aikana. Näytelmän mukana Lappia kiertää lastenesitys Pessi ja Illusia, josta on esityksiä päiväkodeilla ja kouluilla.

Veljet keskenään -näytelmän juonenkäänteet pohjautuvat tositapahtumiin mutta roolihahmot, metsätyömies Johannes ja kauppias Hannes, ovat kuvitteellisia. Tapahtumat käynnistyvät vuoden 1906 Rovaniemen työväentalon avajaisista, käyvät kansalaissodan käänteissä ja päättyvät vuoden 1952 Helsingin kesäolympialaisten kisakatsomoon. Vaikka tapahtumissa on sodan tragediaa, tekijöiden mukaan esityksessä on myös huumoria ja lämpöä.

- Näytelmässä halutaan valottaa sitä, mitä Rovaniemellä tapahtui viime vuosisadan alussa ja erityisesti vuonna 1918. Monet ajattelevat, ettei niitä saisi missään nimessä penkoa. Olen eri mieltä. Menneisyyden traumojen avoin ja kiihkoton läpikäyminen on haavojen hoitamista ja niihin puhaltamista. Ilman huumoria näitä asioita ei missään nimessä kestäisi käydä läpi. On totta, että hupaisat tai synkät asiat eivät yksinään tunnu miltään vaan ne laimentuvat. Kun pistää tragediaa ja komediaa vierekkäin, kumpainenkin kirkastuu, käsikirjoittaja Esko Janhunen selventää.

Ohjaaja Eljas Liinamaa on käsikirjoittaja Janhusen kanssa samoilla linjoilla historian tunnustamisen tärkeydestä. 

- Vaikka Veljet keskenään -esitys sivuaa näennäisen kaukaista historiaa, ihmisen peruspiirteet eivät muutu. Yhteisö voi jakaantua, jännitteet kärjistyä aina uudelleen. Siksi muistaminen on tärkeää, Liinamaa perustelee. 

Liinamaa myös kuvailee näytelmän luonnetta. Ohjaaja pitää sitä teatterileikkinä, joka on saanut vaikutteita entisajan iltamista. 

- Veljet keskenään ammentaa menneiden aikojen seuratalojen kuvaelmista. Se on aikuisten leikki, jossa tärkeää on ihmisten kokoontuminen yhteen ja kontakti, kokemusten välittäminen vailla muureja. Esitys pyrkii rinnakkaisteoksensa Pessi ja Illusian tavoin leikin ja mielikuvituksen kautta synnyttämään tuulensuojan myrskyisän maailman keskelle. Se on suora puheenvuoro inhimillisyyden puolesta, Liinamaa kertoo. 

 

Lisätietoja saat Rovaniemen Teatterin Kati Kuhalta 040 7686672, kati.kuha@rovaniementeatteri.fi

Oheiset kuvat on ottanut Petri Teppo. Niissä ovat Veljet keskenään -näytelmän roolihahmot Hannes (Vesa-Matti Komonen) ja Johannes (Joni Kuokkanen). 

 

Työryhmää

Käsikirjoitus Esko Janhunen

Ohjaus Eljas Liinamaa

Lavastus ja pukusuunnittelu Sanna Halme

Valosuunnittelu Kari Penttinen

Maskeeraus Kaisa Mylläri

Näyttämötekniikka Sami Saari

 

Veljet keskenään -näytelmä

ke 21.2. klo 19 Ranua*, Peuran sali

to 22.2. klo 19 Posio*, Pyrinnön talo

Muutokset ovat mahdollisia.

 

LIPUT

Veljet keskenään -esityksiin ovat jäsenkunnissa* aikuisille 17 € ja opiskelijoille 10 €, muissa kunnissa liput ovat 20 / 12 €. Niitä on saatavana tunnin ennen näytöstä esityspaikalta.

Rovaniemen Teatteri–Lapin Alueteatteri tarjoaa laajan valikoiman esityksiä erikoisuutenaan paikallisuus. Sen toimintaa ylläpitää Lapin Alueteatteriyhdistys, jonka jäseninä on 14 Lapin kuntaa. Katsojilla on vuosittain valittavanaan lähes 300 näytöstä lasten- ja musiikkiteatteria, klassikoita ja uutuuksia, komediaa ja draamaa. Monet niistä pohjautuvat lappilaisten kirjailijoiden teoksiin tai alueellisiin aiheisiin. 

Rovaniemen Teatterin koti on Alvar Aallon Lappia-talo. Teatterin esityksiä pääsee näkemään talon kolmen näyttämön lisäksi alueteatterin tuomina Lapin kunnissa. Suomen pohjoisimmasta ammattiteatterista saa myös puitteet tilaisuuksien järjestämiseen, koulutusta työyhteisöille sekä työpajoja aikuisille, lapsille ja nuorille.