Etusivu / Opetustilat

Ranuan uudet opetustilat tukevat lasten ja nuorten luontoyhteyttä


Ranualle on tulossa uudet päiväkoti-, koulu- ja lukiotilat. Niissä luontoa hyödynnetään niin arkkitehtuurissa, tilaratkaisuissa kuin opetuksessakin. Luonnosta ammentava kasvatus nähdään Ranualla merkittävimpänä opetuskulttuurin muutoksena sitten perusopetuksen tulon.


Suomen useissa kunnissa on yleistynyt ilmiö, jossa koulut houkuttelevat oppilaita erikoistarjonnallaan, kuten musiikki- tai muilla ainekokonaisuuksilla. Kehityksen on pelätty johtavan “koulushoppailuun” ja oppilaiden eriarvoistumiseen.

Ranualla tätä huolta ei ole, vakuuttaa Ranuan lukion rehtori Petteri Mertala. Sen sijaan kunta profiloituu luontokasvatukseen. Se tulee esille rakenteilla olevissa varhaiskasvatuksen, peruskoulun ja lukion tiloissa.

– Uusissa tiloissa luonto näkyy jo arkkitehtuurissa. Rakennusmateriaalina käytetään lehtikuusilajiketta, joka tukee lappalaista luonnonmaisemaa. Pihapiirissä oppilaiden käytössä on lisäksi kota. Näin voimme toteuttaa opetusta mahdollisimman paljon luonnossa, Mertala kertoo.

Luonto tulee esille myös opetussällöissä, sillä Ranuan lukiossa kurssien teemoina toistuvat
luonto ja yrittäjyys. Paikallisten luontokokemusten rinnalla kulkee kansainvälisyys.

– Ajatuksena on, että kun nuoret lähtevät aikuistuttuaan ulkopaikkakunnalle tai maailmalle, on heillä sieltä palattuaan valmiudet ryhtyä yrittäjiksi Ranualla. Tätä tuemme kurssitarjonnalla, johon kuuluu valokuvausta, luontopalvelu- ja eräopastaitoja sekä yrittäjämatematiikkaa. Ne ovat saaneet kiitosta niin oppilailta kuin paikallisilta yrittäjiltäkin, Mertala sanoo.


Tilaa liikkua ja aikaa rauhoittua

Ensi keväänä Ranua saa myös uuden päiväkodin. Käytännölliset tilat tarjoavat tilaa kaikille ryhmille, ja niissä korostuu ympäristön ja luonnon kasvatuksellinen potentiaali, tunnistaa varhaiskasvatuksen johtaja Katja Paakki.

– Esteettömyys on huomioitu. Ulkona lapset voivat liikkua ja harjoittaa motorisia taitoja. Lasten kulku käy etupihan kautta ja muu liikenne on takapihan puolella, mikä lisää turvallisuutta. Pihalta pääsee suoraan metsään, jonne voidaan lähteä retkelle. Lisäksi pihalle on tulossa verstas, jossa lapset voivat tehdä puutöitä.

Päiväkotiin tulee myös kuraeteiset ja kuivauskaapit, joiden toimivuuteen on kiinnitetty erityistä huomiota. Sisällä lapsille on tarjolla luontoaiheinen “toiminnallinen seinä”.

– Seinässä on koloja ja nurkkauksia, joihin lapset voivat tehdä oman pesän. Jos lapsi kaipaa taukoa leikeistä, hän voi mennä sinne rauhoittumaan tai vaikkapa lukemaan kirjaa aikuisten kanssa, Paakki lisää.


Ranuan_paivakoti.jpg

Ranuan uusi päiväkoti valmistuu keväällä 2024. Sisältä löytyy löytyy kuraeteiset ja kuivauskaapit sekä "toiminnallinen seinä".


Yhtenäinen toimintakulttuuri kantaa pitkälle

Luontolähtöistä kasvatusta on tuettu Ranualla jo vuosia. Sivistystoimenjohtaja Juha Siitonen tunnistaa sen lisäävän lasten ja nuorten voimaantumisen kokemuksia kaikilla opetusasteilla.

– Luontolähtöinen pedagogiikka kehittää oppilaiden minäkuvaa. Varhaiskasvatuksesta lukioon se tarjoaa yhtenäisen lähtökohdan toimintakulttuuriin, jossa kunnioitetaan luontoarvoja sekä oppilaiden ja koko yhteisön loukkaamattomia arvoja. Tuloksena syntyy tilaa-antavaa ja elvyttävää kasvatusta, josta saadaan eväitä työelämään asti. Yhtenäisen toimintakulttuurin luomista yhdistyneenä luontolähtöisyyteen voidaan pitää jopa merkittävimpänä uudistuksena sitten peruskoulun tulon, Siitonen kokee.


Juha_Siitonen.jpg

Sivistystoimenjohtaja Juha Siitonen näkee, että luontolähtöinen pedagogiikka kehittää oppilaiden minäkuvaa (kuva: Harri Tarvainen).
Opintie Ranualla
Kiinnostuitko Ranuan kasvatuskulttuurista? Haluatko kuulla lisää toimintatavoistamme tai uusista opetustiloista?
Lue lisää
Jos video ei näy, katso havainnevideo Ranuan yläaste-lukiosta osoitteessa: https://youtu.be/c_nkKDbHJms?si=4BjuzLbXAHoHj4A2.
Uutisia koulusta ja päiväkodista