Aurinkovoima
Ranualla on rakenteilla tai vireillä kaksi isomman luokan aurinkovoimalaa, toinen Kuukasjärvellä ja toinen Nuuppaalla. Investointien yhteisarvo nousee arviolta runsaaseen 2,5 miljoonaan euroon.

Kuukasjärvellä aurinkovoimalaa rakentaa Tornando Oy. Syötteentien varteen on tehty perustukset ja aitaukset. Tavoite on asentaa osa aurinkopaneeleista syksyllä 2024. Tornando Oy ei ole vielä päättänyt, koska Kuukasjärven aurinkovoimala alkaa tuottaa sähköä. Tavoitteena on rakentaa Kuukasjärvelle runsaat 1000 aurinkopaneelia, joiden kokonaisteho nousee yli 600 kilowattiin.

Nuuppaalla voimalaa Rovaniemen tien varteen suunnittelee West Wind Oy. Yhtiö ei ole vielä toukokuussa 2024 päättänyt, koska noin 4000 aurinkopaneelin voimalan rakentaminen alkaa. Tavoitteena olisi saada rakentaminen alkamaan yhtä aikaa Keminmaan hankkeen kanssa. Nuuppaan paneelit tuottavat valmiina 20 000 kilowatin verran sähköä, jolla lämmittäisi noin sata sähkölämmitteistä omakotitaloa vuoden ajan. Nuuppaan aurinkovoimalasta tulisi yksi Suomen suurimpia.

Lue artikkeli Ranuan aurinkovoimaloista syyskuulta 2023 Business Ranuan sivuilta.

aurinkovoimala Adobe Stock (1).jpeg