Eläinsuojelu

Voit tehdä ilmoituksen kaltoinkohdellusta eläimestä puhelimitse virka-aikana valvontaeläinlääkärille. Virka-ajan ulkopuolella ja viikonloppuisin tee ilmoitus kiireellisessä eläinsuojeluasiassa päivystävälle eläinlääkärille tai poliisille. Kaikille Rovaniemen, Ranuan, Pellon, Ylitornion ja Kolarin alueen valvontaeläinlääkäreille voit tehdä ilmoituksen myös sähköpostitse.

Eläinsuojeluviranomaisilla on vaitiolovelvollisuus. He käsittelevät yhteystietojasi luottamuksellisina, eivätkä luovuta niitä ilmoituksen kohteelle.

Huom! Koirien haukkuminen tai muu järjestysongelma ei ole eläinsuojeluasia.

Koirien haukkuminen tai muut vastaavat ympäristölle haittaa aiheuttavat asiat eivät yleensä ole eläinsuojeluasioita, eikä asiaan silloin sovelleta eläinsuojelulakia.

Eläinsuojelutarkastus

Eläinsuojeluviranomaisella on oikeus tehdä epäilyyn perustuva eläinsuojelutarkastus, jos on aihetta epäillä eläintä hoidettavan tai kohdeltavan eläinsuojelulain vastaisesti. Tarkastuksen tekee ensisijaisesti valvontaeläinlääkäri. Tarkastuksen voi tehdä myös kunnan-/kaupungineläinlääkäri, terveystarkastaja tai poliisi. Tarkastuksesta seuraavat toimenpiteet määräytyvät sen mukaan, kuinka vakavista rikkomuksista on kyse.

Epäilyyn perustuvat eläinsuojelutarkastukset tehdään pääsääntöisesti ennalta ilmoittamatta. Eläinsuojelutarkastusten yhteydessä ei kerrota ilmoituksen tekijän tietoja.

Viranomaiset tekevät eläinsuojelulain mukaisia tarkastuksia ilman epäilyäkin. Tarkastuksia tehdään vuosittain mm. ammattimaisiin eläintenpitopaikkoihin. Maidontuotantotiloille tehdään säännöllisesti elintarvikelain mukaisia maitohygieniatarkastuksia, joiden yhteydessä tarkistetaan myös eläinten hyvinvointia.

  • Toimi näin
  • Kenelle ja millä ehdoin
  • Tausta ja lainsäädäntö

Ilmoituksen tekeminen sähköpostilla:

- Alueen valvontaeläinlääkäreille voit tehdä ilmoituksen valvontaeläinlääkäreiden yhteiseen sähköpostiosoitteeseen valvontaelainlaakarit@rovaniemi.fi

Ilmoituksen tekeminen puhelimella:

- Arkisin virka-aikaan käytä ilmoituksen tekemiseen ensisijaisesti valvontaeläinlääkärin puhelinnumeroa.

- Virka-ajan ulkopuolella ja viikonloppuisin tee kiireellisessä eläinsuojeluasiassa ilmoitus päivystävälle eläinlääkärille tai poliisille.

Ilmoitukseen tarvittavat tiedot:

- Kerro mahdollisimman tarkasti mistä eläimestä on kyse ja mitä on tapahtunut

- Kerro miten sait tiedon hädässä olevasta eläimestä

- Ilmoittajan nimi (ilmoittajan tietoja ei luovuteta ilmoituksen kohteelle)

- Ilmoittajan puhelinnumero ja sähköpostiosoite (mahdollisia lisätietoja varten)

- Ilmoituksen kohde (eläimen omistaja tai haltija) ja osoite

Jos kyseessä on koirien haukkuminen tai muu järjestysongelma, pyri itse sopimaan asia häiriön aiheuttajan tai taloyhtiön kanssa. Järjestyslain rikkomuksesta voit tarvittaessa ilmoittaa myös poliisille.

Eläinsuojeluilmoituksen voi tehdä kuka vain, jos epäilee eläinten huonoa kohtelua. Ennen kuin teet eläinsuojeluilmoituksen, selvitä etukäteen eläinten pitopaikan tarkka osoite ja eläinten omistajan nimi.

Eläinsuojeluilmoituksen tekeminen on maksutonta.

Jos epäilet, että eläintä on kohdeltu kaltoin, ilmoita siitä kunnaneläinlääkärille, kunnan terveydensuojeluvalvontaa hoitavalle viranomaiselle tai poliisille. Eläimiä on suojeltava parhaalla mahdollisella tavalla kärsimykseltä, kivulta ja tuskalta ja eläinten hyvinvointia ja hyvää kohtelua on edistettävä. Eläinsuojelulaki säätää muun muassa eläimen pitopaikasta, ravinnosta, hoivasta, kohtelusta ja jalostuksesta.

Eläinsuojelulain valvontaan osallistuvat kunnan tai hyvinvointialueen terveydensuojeluviranomaiset sekä valtion viranomaiset, kuten poliisi.

Kiireellisessä tapauksessa saat poliisiin yhteyden soittamalla hätänumeroon 112.

Eläinsuojelulaki: http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1996/19960247