Etusivu / Kansien kätkössä -hanke
Hankkeen esittely ja blogit

Kansien kätkössä - Hankkeen esittely

hanke-uusi-banneri.png

Lukuvuonna 2023-2024 Ranualla pyörii Kansien kätkössä - Lukutaidon ja lukuinnon vahvistaminen uudella lukutaitotyön toimenpideohjelmalla varhaiskasvatuksessa sekä esi- ja perusopetuksessa hanke, eli tuttavallisemmin Kansien kätkössä! Koko talven kestävä festivaali haastaa kaikki kuntalaiset mukaan lukemaan!

Hanketta voi seurata tältä sivulta Kansien kätkössä - blogeista, joita ilmestyy kerran kuussa! Lisäksi löydät hankkeen instagramista ja tiktokista @kansienkatkossa

Hankkeen tarkoituksena on lisätä edellytyksiä lukutaidon kehittymiseen ja kypsyttää lisää lukuintoa koko kunnassa. Hankkeen aikana tullaan järjestämään tempauksia, tekemistä, kokemista ja lukemista, mikä mahdollistaa lukemisen ottamisen osaksi arkipäiväämme hauskasti, helposti ja inspiroivasti. Hankkeen aikana luodaan myös lukutaitotyön vuosikello, joka ohjaa ja mahdollistaa mieleisiksi ja mielekkäiksi koettujen toimien, tapahtumien ja tempausten toistumisen myös tulevina vuosina osana lukuvuotta. Hanke pyörii 31.5.2025 saakka.

Kansien kätkössä - blogi 1/8 - uusi hanke alkaa

Kansien kätkössä - hanke on nyt virallisesti 1 kuukauden vanha! Hurraa!

Hanke Ranualla on alkanut mainiosti ja säpinällä. Lasten ja nuorten lukutaitotyön toiminta on aloitettu peruskoulussa työpajailemalla ja työryhmä lukutaitotyön kehittämisen ja ylläpitämisen ympärillä alkaa härmistyä. Marraskuun alussa kuntalaiset pääsevät ääneen kun hanke kerää kyselyillä kokemuksia ja ajatuksia lukemisharrastuksesta Ranualla. Toivomme runsasta osallistumista ja aktiivista vastausinnokkuutta! Kyselyistä tiedotetaan lisää myöhemmin.

Marraskuu tuo tullessaan teemaviikkoa teemaviikon perään. 

Viikolla 45 vietetään Peliviikkoa osana kansainvälistä Pelien kuukautta! Ranualla teemana viikolla ovat lautapelit!

Viikolla 46 puolestaan on vuorossa Pohjoismainen kirjallisuus viikko. Pohjoismainen kirjallisuusviikko on ääneen lukemistapahtuma, jossa luetaan samoja tietyn teeman mukaisia otteita pohjoismaisesta kirjallisuudesta samaan aikaan koko Pohjolassa, Baltiassa ja muissa Pohjolasta kiinnostuneista instituutioista ympäri maailmaa.

Viikko 47 omaa tärkeän teeman, nimittäin tämä viikko on Lasten oikeuksien viikko.

Kaikista teemaviikoista tulossa lisää tiedotteita ja nostoja hankkeen ja kirjaston sosiaalisissa medioissa! Laittakaahan seurantaan ja kuullaan taas pian!
Tiktok: @kansien.katkoissa IG:@kansienkatkoissa ja @ranuankirjasto Facebook: @ Ranuan kirjasto


KANSIEN KÄTKÖSSÄ - BLOGI 2/8 - marraskuun meiningit

Marraskuun pimeydessä ei ole oltu toimettomina, vaan kova kuhina käy kirjastolla ja Kerkässä. Marraskuun aikana on ehditty toteuttaa jo monenlaisia työpajoja peruskoululaisten kanssa ja hankkeen kirjavinkkaukset on saatettu käyntiin! Tunnelma on mainio!

Marraskuun aikana peruskoululaisille ja lasten vanhemmille suoritettiin lukukysely, jolla kartoitettiin lukemisen tottumuksia ja mieltymyksiä. Vanhemmilta vastauksia kyselyyn saatiin liki 70 ja nuorilta vastauksia kertyi yli 200. Kyselystä välittyi vahva ja ihana viesti: Ranua lukee ja tietää mitä tahtoo. Vastauksia oli upeaa lukea, kiitos kaikille niistä!

Lukulumo-palvelun käyttöönottoa alettiin edistää ja lukemisen e-kirja ja äänikirja palvelu varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen käyttöön jalkautetaan joulukuussa. Pian varhaiskasvatuksen kodeissa ja peruskoulun oppilaat kuudesluokkalaisiin asti pääsevät nauttimaan laajasta mobiilikirjojen valikoimasta.

Marraskuun päätti inspiroiva kirjailijavierailu Janne Nevalalta esityksellä Kuus kirjaa, kuus laulua, jota saapuivat kuuntelemaan yhdeksännen luokan ja lukion oppilaat, sekä joukko opettajakuntaa.

 

20231130_133324.jpg

Tiktok: @kansien.katkoissa IG:@kansienkatkoissa ja @ranuankirjasto Facebook: @ Ranuan kirjasto


KANSIEN KÄTKÖSSÄ - BLOGI 3/8 - Kilinää, helinää ja sivujen rapinaa!

 

Joulukuu oli hankkeessa oikein säpinän aikaa! Huh ja hei!


Joulukuu alkoi ihanan sosiaalisesti kun hanke esittäytyi Piparimarkkinoilla ja tavoitti paljon aiheesta kiinnostuneita kuntalaisia. Hankkeen pöydällä taiteltiin kirjasiilejä ja vaihdettiin paljon kuulumisia eri toimijoiden kanssa.


Iloon ja riemuun oli todella aihetta kun aikaisesta paketista paljastui kaikille peruskoulun 1-6. luokan oppilaille Lukulumo-tunnukset, sekä varhaiskasvatuksen vanhemmille Lukulumon Home Access versio! Palvelut otettiin ilolla käyttöön ja tulevan kevään myötä odotetaan innolla palautetta palvelusta. Lukulumoon voi tutustua tarkemmin ILTeducationin sivuilta! Iloisia lukuhetkiä!


Lisäksi joulukuussa tehtiin useita kirjavinkkauksia ja työpajoja peruskouluun ja vierailtiin kirjastoauton mukana Kuhan koululla ja päiväkodeissa. Yläkoululaisille perustettiin välituntikirjakahvila, joka on kerännyt jokaisella avoinna olleella välitunnilla keskimäärin 30 kävijää välituntia kohden. Hörppää kahvi ja lue hetki!

 

Hankkeen someissa päästiin myös huvittelemaan 12 päivän mittaisella joulukalenterilla, joka huipentui aattoon ja tarjoili useita hauskoja kirjavinkkejä, sekä monia kirjaston käyttöohjeita!

 

Piparimarkkionilla.jpg



Tiktok: @kansien.katkoissa IG:@kansienkatkoissa  ja @ranuankirjasto Facebook: @ Ranuan kirjasto

KANSIEN KÄTKÖSSÄ - BLOGI 4/8 - Tammikuu on tarinoita täynnä

Tammikuun alussa paukkuivat pakkaset, mutta kylmä vain vauhditti menoa. Kylmyyden keskellä päästiin hyvään vauhtiin lukutaitotyön työryhmän kokoamisen ja toimenpideohjelman luonnostelun kanssa ja monet hyvät materiaalipankin tehtävät saivat alkunsa. 

Neuvolaan on suunnitteilla oma itsenäinen kirjastokokoelma ja tammikuussa päästiin hyvään suunnittelu vauhtiin pikkukirjaston suhteen. Hylly lähti tilaukseen ja kirjojakin on alettu kerryttää. Neuvolan uuden kirjahyllyn avajaisia päästään viettämään vielä tämän kevään aikana.

Kuun puolessa välissä järjestettiin 6 luokkalaisille ohjattuja kirjastovierailuja, joissa sekä etsittiin nuorille oman maun mukaista luettavaa, että harjoiteltiin kirjastopalveluiden käyttöä laajemmassa mittakaavassa. Hankkeen vinkkaukset rantautuivat myös luokkiin.

Tammikuun loppupuolella esiopetuksen ja viisivuotiaiden pikkuväkeä ihastutti Pehmotohtori Satun vierailu ja kaikki Ranuan eskareiden ja viskareiden pehmolelut ovat nyt saaneet talvirokotukset ja omat terveyskortit. Jokaiselle pehmolelun omistajalle annettiin myös kirjaresepti, josta löytyy iltasatuja koko perheen yhteisiin iltasatuhetkiin.

Pehmotohtori1.jpg

KANSIEN KÄTKÖSSÄ - BLOGI 5/8 - Helmikuun riemuja

 

Kansien kätkössä hankkeessa on keväällä loikattu työpajailun maailmaan entistä tarmokkaammin. Peruskoulun ja varhaiskasvatuksen yksikkövierailuja on tehty viikoittain ja erilaisia lukemisen kokemuksia on päästä kokeilemaan lähes kaikkien ikäluokkien kanssa. Päiväkotien satutunneilla on kuunneltu niin klassikkotarinoita kuin uudempiakin lastenkirjoja. Peruskoulun oppilaat ovat päässeet testaamaan erilaisia tarinabingoja, sekä ääneen lukemiseen rohkaisevaa tarinaroolipelaamista. 

 

Helmikuun ilonaiheena on ollut myös lisäys hankkeen vahvuuteen. Lapin yliopiston kasvatustieteiden maisteriopiskelija Vilja aloitti harjoittelunsa hankkeessa. Kaksi käsiparia on enemmän kuin yksi ja kirjavinkkausten ja työpajojen määrää on saatu lisättyä merkittävästi. Hankkeen tuplateho jatkuu aina huhtikuun loppuun asti.

 

Kevääseen on myös mahtunut paljon vierailuja. Helmikuun alussa Johanna vieraili Helsingissä Opetushallituksen hanketapaamisessa, jossa kaikki Suomen lukutaitohankkeet esittelivät toimintaansa. Ranuan hanke on maan pohjoisin ja yksi laaja-alaisimmista mukana olevista projekteista. Samalla vierailulla kiskot kuljettivat myös Seinäjoen ERTE kirjastolle. Seinäjoen kaupunginkirjastolla on valtakunnallinen erityistehtävä lasten ja nuorten lukemisen ja lukutaidon edistämisen tukemiseksi kirjastoissa ja sieltä saimme hankkeeseen valtavasti uutta materiaalia ja ideoita. Helmikuun loppupuolella hanke kävi tutustumassa myös Simojärven Japanitalon toiminaan ja valmistelemassa kevään aikana toteutettavaa hankeyhteistyötä Japanitalon kanssa.

 

Vauhtia ja vilskettä on piisannut ja tästä vain meno paranee, kun maaliskuu on täynnä nuorten retkiä ja kokemuslähtöisyyttä. Katse on myös jo vahvasti kiinnittynyt huhtikuulle, kun 22.4.-28.4. viikolla vietetään kansallista lukuviikkoa, sekä Lapin kirjastojen Huhuu!-festivaaliviikkoa. Kansien kätkössä tempaa kaikki mukaan hurjaan tapahtumaviikkoon, joka koostuu vierailuista, avajaisista ja kilpailuista. Virallinen ohjelma lukuviikolle julkaistaan pian hiihtoloman jälkeen.

 

KANSIEN KÄTKÖSSÄ - BLOGI 6/8 - Maaliskuun meininkiä!


Maaliskuu alkaa jo taittaa ihanasti kohti kevättä ja maaliskuu on hankkeen virallinen monilukutaitokuukausi. 

Maaliskuu lähti käyntiin juhlallisesti kirjastossa uuden taidenäyttelyn avajaisilla. Sarjoja-niminen näyttely on kokoelma sekä aiheeltaan että tekniikaltaan moninaisia teoksia ja toivommekin että mahdollisimman moni Ranualainen pääsisi näyttelyn näkemään ja harjoittamaan taiteenlukutaitoaan.

Koululaiset viettivät hiihtolomaa perinteisesti viikolla 10, mutta hankkeessa säpistiin ja some täyttyi hauskoista kirjavinkeistä lapsille, koululaisille ja nuorille. Lukutaitotyöntyörymän toiminnan asiakirjat ottivat aimo harppauksia ja toukokuuhun mennessä työryhmä on varusteltu kuin naparetkelle lähtöön!

 

Loman jälkeen oli ilon ja onnen maanantai, kun saimme toimituksen Veken kalusteelta ja koululaiset kaikissa perusopetuksen yksiköissä saivat käyttöönsä uusia upeita säkkituoleja! Kiitos Veke! <3 

 

Samalla viikolla lähdettiin myös ensimmäiselle luokkaretkelle! Kirkonkylän koulun 6 luokkalaiset tekivät lukutaitomatkan Rovaniemen kirjastoon ja Rovaniemen taidemuseolla, joissa päästiin nauttimaan ammattimaisista ja monilukutaitoa edistävistä työpajoista. Huhtikuun puolella on luvassa vielä monia retkiä lisää!


Päiväkotien satutunnit jatkuivat maaliskuussa rattoisasti ja lukuisina. Tarinossa on ollut monia tuttuja satuja, mutta on myös tehty uusia aluevaltauksia ja ehdottomiksi suosikeiksi ovat nousseet upeat Mummusaurus, Abrakaseepra ja perinteinen Miina ja Manu maalla! Käyhän lainaamassa testiin!

KANSIEN KÄTKÖSSÄ - BLOGI 7/8 – Huhtikuussa hurjasteltiin

Huhtikuuhun hankkeessa tultiin kaasupohjassa ja valmiina kaikkeen!

Alkukuusta Kansalaisopiston ja hankkeen yhteistuumin järjestämä Kirjakahvila/Lukupiiri tuli kevät kautensa päätökseen. Kova hinku lukupiiriin jäi ja syksyllä lukupiiri palaa Kansalaisopiston tarjontaan, pitäkäähän silmät auki! 😊

Huhtikuun aikana toteutettiin peräti 4 erillistä luokkaretkeä peruskoulun oppilaiden kanssa. 3 luokkalaisten kanssa vierailtiin Simojärven Japanitalolla, 2 luokkalaiset pääsivät opastetulle kierrokselle Ranuan eläinpoistoon, 9 luokkalaiset vierailivat Rovaniemellä Arktikumissa ja Rovaniemen taidemuseolla ja Kuhan koulun 5–6 luokkalaiset viettivät myös päivän Rovaniemellä Arktikumissa tutustuen Maakuntamuseon näyttelyyn. Kaikilla retkillä otettiin uusia ja jopa vähän yllättäviä näkökulmia innostumiseen ja lukemiseen.

Pääsiäisenä käyntiin pyörähti Kirjaflix-lukukilpailu kaikilla Ranuan kouluilla. Lukemista voi toteuttaa kotona ja koulussa. Kilpailu jatkuu 13.5. saakka ja lopuksi katsotaan, mikä luokka on lukenut kaikista eniten!

Huhtikuun lopussa 22.–28.4. vietettiin kansallista Lukuviikkoa ja Lapin kirjastojen Huhuu! -festariviikkoa! Hankkeessa ja Ranualla pistettiin tuulemaan ja jokaiselle päivälle oli ohjelmaa.

Päiväkodeissa päästiin maanantaina ja perjantaina nauttimaan uuden varjokuvateatterin pilotoinnista ja varjot kertoivat tuttuja suomalaisia kansansatuja.

Tiistaina 23.4. Kerkässä vieraili YouTube-tähti ja syksyllä neljännen tietokirjansa julkaiseva ZoneVD eli Joona Leppälä. Leppälä esiintyi kahdesti, ensin Kirkonkylän ja Kuhan alakoululaisille ja heti perään yläkoululaisille. Vierailu sujui loistavasti ja nimikirjoitus ja yhteiskuvajono venyi kymmenien metrien pituiseksi!

20240423_103100.jpg

Keskiviikkona aamupäivällä järjestettiin koululaisille luokkakohtaisia työpajoja kirjastossa, jossa 4 ja 5 luokat pääsivät kokeilemaan kirjasto Amazing Race -nimistä kirjaston tuntemusta testaavaa rastikilpailua. Oikeita vastauksia saattoi löytyä sijaintitiedoista, kirjaston sisustuksesta tai esimerkiksi lainausautomaatilta.

Torstaina ratista tarttuivat Kirkonkylän 2. luokkalaiset, jotka järjestivät muulle koululle kirjallisuuden teemapäivän. 2 luokista löytyi 3 hauskaa työpajaa: tietokilpailu, kirjanmerkkipaja, sekä kirjanvaihtotori, jossa pystyi vaihtamaan oman jo tylsäksi käyneen kirjan jonkun muun tuomaan toiseen kirjaan.

20240425_090117.jpg  
Tämän kaiken lisäksi vinkattiin kirjoja, suunniteltiin työpajoja, satuiltiin päiväkodeissa ja hierottiin yhteistyökuvioita! Vauhtia on piisannut ja yhtä lailla hauskuutta! 😊

KANSIEN KÄTKÖSSÄ – BLOGI 8/8 – Toukokuu ja hanke taputeltu

Toukokuullekin jäi vielä vaikka mitä mukavaa!  Toukokuun alussa sain kunnian pitää aamunavauksen Kirkonkylän koululla ja kysyin silloin oppilailta mitä he pitivät lukemisesta ja oliko joukossa sellaisia, joiden suhtautuminen lukemiseen on muuttunut parempaan kuluneen vuoden aikana. Liikutukselta ei voinut välttyä, kun käsiä nousi melkein parikymmentä. Kysyin yhdeltä joukon etunenässä istuvalta viitanneelta, halusiko hän kertoa lisää ja sain vastaukseksi: ”syksyllä mää en tykännyt lukea kauheesti, mutta nyt se on musta ihan kivaa.” Miten suurenmoista!

Päiväkoti ja neuvola saivat toukokuussa myös omat kirjahyllynsä. Molempiin on nyt toimitettu omat niin kirjaston poistokirjoista kuin myös täysin uusista kirjoista koostuvat pienkokoelmat. Päiväkodin hylly on sijoiteltu uuden päiväkodin tiloihin.

Toukokuussa päästiin vielä vähän työpajailemaankin. Isoimpana yhteisenä toimenpiteenä näkyi kuitenkin Kirjaflix-kilpailu ja sen päättyminen. Ranuan koululaiset lukivat reilun kuukauden mittaisena kilpailu aikana hieman yli 1200 kirjaa, sarjakuvaa ja äänikirjaa! Se on valtava määrä! Yläkouluta, Kirkonkylän alakoulusta ja Kuhasta palkittiin kustakin yksi erityisen ansioitunut lukijaluokka ja näille luokille luovutettiin pääpalkintona Tiedon kultainen äyskäri – palkinnot.

20240520_133306 (2).jpg

20240520_093056.jpg

Maanantaina 20.5. saatiin Kerkkään vierailulle sarjakuva- ja kuvittaja legenda Jii Roikonen! Jasso-kissan luojana ja useiden lasten ja nuortenkirjojen kuvittajana tunnettu Roikonen piti Kirkonkylän alakoulun oppilaille monipuolisen esittelyn omasta urastaan ja kehityksestä sarjakuvan ja kuvittamisen ammattilaiseksi. Inspiroivaa kerrontaa höystivät kuvat Roikosen kuvat hänen varhaisista, jo viisivuotiaana piirtämistään omista sarjakuvista ja fanitaiteesta. Esitys muistutti pitkäjänteisen työskentelyn ja omien intohimojen seuraamisen tärkeydestä.

Kuun lopussa on vielä vierailu OPH:n tapaamiseen Helsingissä, jossa päästään jakamaan niin vuoden aikana tehtyä, mut

ta kuulemaan vielä viimeiset vinkit siihen, miten tehty työ saadaan kestäväksi ja myös tuleville vuosille nautittavaksi.

Ja niin kuin kaiken hyvän, on tämänkin hankkeen lopulta tultava päätökseensä. Hanke päättyy 31.5. mutta hankkeen materiaalit ja tiedot jatkavat elämäänsä ja ranualainen lukutaitotyö on hyvissä käsissä, kun uusi Lukutaitotyön-työryhmä pistää hihat heilumaan uuden lukukauden alkaessa.

Kiitos kaikille mainiosta lukukaudesta! Lukekaa ja luetuttakaa!

Johanna kiittää ja kuittaa! 😊