Jotain apuja tarttis, mutta mitä ja mistä? 

Klikkaa alta kysymystäsi lähinnä olevaa linkkiä, niin löydät eri tahoja, joihin voit olla yhteydessä.

Opiskelu ja koulunkäynti

Ranuan peruskoulu ja lukio
Kouluissa on saatavilla kuraattorin, psykologin, opinto-ohjaajan ja kouluterveydenhuollon palvelut, sekä koulunuorisotyöntekijän tuki. Ota yhteyttä Wilman kautta tai puhelimitse, klikkaamallaYhteishaku


Milloin kouluihin voi hakea? Miten? Mitä vaihtoehtoja on olemassa?
Ajankohtaista tietoa yhteishakuun liittyen saat esimerkiksi Opintopolusta klikkaamalla tätä tekstiä.


800px-Luovi_logo.pngAmmattiopisto Luovi
Ammattiopisto Luovi on ammatillinen erityisoppilaitos. Luovi järjestää koulutusta opiskelijoille, joilla on oppimisvaikeus, vamma tai sairaus, jonka vuoksi opintoihin tarvitaan erityistä tukea. Klikkaamalla tekstiä pääset tutustumaan Luovin nettisivuille!


Ammattikoulutus

Ranualla ei ole ammattioppilaitosta. Lähimmät oppilaitokset löytyvät Rovaniemeltä, Pudasjärveltä, Taivalkoskelta, Oulusta, Tervolasta, Kemistä ja Torniosta.

Redu:  https://redu.fi/fi
Lappia: https://www.lappia.fi/ 
Osao: https://www.osao.fi


Oppisopimus tarkoittaa ammattiin kouluttautumista pääasiassa työpaikalla. Opiskelija saa palkkaa ja hän on työsuhteessa.
Liikkeelle lähdetään siis työpaikan hankkimisesta ja oppisopimuskoulutuksesta sopimalla. Oppilaitokseen otetaan yhteyttä tämän jälkeen.


Tuva eli tutkintokoulutukseen valmentava koulutus nimensä mukaisesti valmentaa opiskelijaa ammatti- tai lukiokoulutukseen.
TUVA-koulutuksessa voit tarkentaa suunnitelmiasi jatko-opinnoista, korottaa perusopetuksen arvosanoja ja opiskella osia lukio- ja ammatillisesta koulutuksesta.


Oletko 25 vuotta täyttänyt työtön työnhakija? Voit saada työmarkkinatukea opintojen rahoittamiseksi, mikäli koulutuksen katsotaan edistävän työllistymistäsi.
Te -palvelut järjestävät myös työvoimakoulutusta.


Ranualla toimii kristillinen kansanopisto, jonka monipuoliset opintopolut mahdollistavat erilaisten kiinnostusten mukaiset opinnot.


lataus.pngEtsivä nuorisotyö

Jos tarvitset jonkun kaveriksi miettimään opintoihin liittyviä asioita, voit myös ottaa yhteyttä Ranuan etsivään nuorisotyöntekijään: 0400 996 312


Arki ja asuminen

Ranuan Vuokra-asunnot Oy

Omaa kämppää voi alkaa etsiä Ranualla tiedustelemalla vapaita asuntoja:

040 654 5999Etsivä nuorisotyöntekijä

Etsivä auttaa asunnon haussa, mikäli homma ei jostain syystä omin voimin etene: 0400 996 312