Etusivu / Hankkeet / Taistelujen polku -hanke
Taistelujen polku -hanke
Taistelujen polku sijaitsee Rovaniemen tien ja Palovaaran tien risteyksessä. Alueella on yli 200 poteroa eli puolustusasemaa, jotka saksalaisen vuoristoarmeijan sotilaat rakensivat suomalaisen jääkäriprikaatin hyökkäyksiä vastaan lokakuussa 1944. 

1990-luvulla rakennettu 3,6 kilometrin pituinen retkeilyreitti kaipaa kovasti päivitystä nykyaikaan. Polun opasteet ovat huonokuntoisia ja niiden kertoma viesti on pääasiassa paperikopioina muoviin suojattuna ja pienellä tekstillä. Tauluissa oleva teksti ei suurelta osin liity suoraan Ylimaan taisteluun, vaikka sinänsä Lapin sodasta kertookin.   

Polku on myös kasvanut paikoin lähes umpeen ja poterot ovat varvikoiden ympäröiminä.  

Hankkeen aikana polku rakennetaan helppokulkuisemmaksi ja turvallisemmaksi kulkea, osasta poteroista raivataan varvikot pois ja polun huonokuntoiset opasteet uusitaan.

Opasteisiin tulee tietoa suomeksi, englanniksi ja saksaksi. Opasteisiin tulee myös QR-koodit, joiden avulla älypuhelimista voi kuunnella taistelusta selviytyneiden muisteluita. Polun puoliväliin tulee taukopaikka ja polulle asennetaan kävijälaskuri. Kunnostustyöt saadaan valmiiksi syksyllä 2024 ennen kuin taisteluista tulee kuluneeksi 80 vuotta. 

Kunnostustöistä huolimatta polkua voi käyttää koko kesän 2024 ajan. 

Taistelujen polku -investointihanke on saanut Euroopan maaseuturahaston rahoitusta Peräpohjolan Leader ry:n kautta. Hankkeen kustannusarvio on 70 000 euroa, johon rahoittaja on myöntänyt tukea 45 500 euroa. Ranuan kunnan rahoitusosuus on 7 000 euroa ja loput kustannusarviosta katetaan Ranuan Reserviläiset ry:n talkootyöllä. Talkootyötä kertyy arviolta 875 tuntia. 
Hankelogot taistelujen polku.png