Etusivu / Ranuan ohjelmat / Ranuan elinkeino-ohjelma
Ranuan elinkeino-ohjelma vuosille 2023-2030 linjaa Ranuan kunnan elinkeinotoimintaa ja luo suuntaviivat sille, mihin varoja suunnataan ja mitä toimenpiteitä tehdään.

Ohjelmaan on kirjattu kolme päämäärää: kehittyvät yritykset, vahva kuntabrändi ja osaava työvoima.

Strategiset hankkeita vuosille 2023–2025 on kolme: Suhangon kaivokseen varautuminen, matkailun kokonaisvaltainen kehittäminen sekä uusiutuvien energiamuotojen antamat mahdollisuudet.

Elinkeino-ohjelmassa olevia päämääriä, tavoitteita ja toimenpiteitä mitataan ja seurataan säännöllisesti. Mittareita ovat muun muassa yrityskannan kehitys, Ranuan näkyvyys tiedotusvälineissä ja sosiaalisessa mediassa sekä verokertymä.

Elinkeino-ohjelman tekemisessä oli konsulttina mukana MDI Public Oy. Ohjelmaa varten kerättiin tietoa muun muassa kyselyllä, kolmella työpajalla ja tulevaisuusseminaarilla. Työpajoihin ja tulevaisuusseminaariin kutsuttiin mukaan kymmeniä Ranuan kunnan sidosryhmiä, kuten esimerkiksi ranualaisia elinkeinoelämän edustajia, kuntalaisia, päättäjiä, oppilaitoksia ja rahoittajia.

Ranualla on noin 300 yritysten toimipaikkaa. Suurin ala on metsätalous ja puunkorjuu. Toimipaikoista 90 prosenttia on alle viiden henkilön.

Ranualaiset ovat ahkeria yrittäjiä. Vuosina 2015–2022 Ranualla oli enemmän aloittaneita kuin lopettaneita yrityksiä. Ranualaisia yrityksillä on myös mennyt paremmin kuin monilla muilla: vuonna 2020 ranualaisten yritysten liikevaihto kasvoi lähes 20 prosenttia, kun samaan aikaan Lapissa ja muualla Suomessa liikevaihto laski.

Valtuusto hyväksyi elinkeino-ohjelman 19.12.2022.

Elinkeino-ohjelma löytyy täältä.
 

Lisätietoja:

kehittämispäällikkö Mikko Pöykkö
040 662 3700
mikko.poykko(at)ranua.fi

työ työntekijä AdobeStock_269665555 (3).jpeg