Ilmoitus alkutuotantopaikasta

Toimijan on tehtävä alkutuotantopaikasta ilmoitus kunnan elintarvikevalvonnalle. Alkutuotannolla tarkoitetaan tuotteiden tuotantoa, kasvatusta ja viljelyä, myös sadonkorjuuta, lypsämistä ja kaikkia eläintuotannon vaiheita ennen teurastusta. Alkutuotantoa ovat esimerkiksi maidon- ja munantuotanto, lihakarjan kasvatus, kalastus ja kalanviljely, hunajantuotanto sekä kasvisten, hedelmien, viljan ja sienten viljely.

Tee Rovaniemen, Ranuan, Pellon, Ylitornion alueella sijaitsevasta alkutuotantopaikasta ja sen toiminnasta kirjallinen ilmoitus Rovakaaren ympäristöterveydenhuoltoon. Porotalouden harjoittamista koskevan ilmoituksen voi paliskunta puolestasi.

Sinun ei tarvitse tehdä erikseen ilmoitusta itse tuottamiesi alkutuotannon tuotteiden kuljetuksesta pois alkutuotantopaikalta. Jos kuitenkin olet elintarvikealan toimija, joka kuljettaa alkutuotannon alan tuotteita ensimmäiseen elintarvikehuoneistoon, tee ilmoitus alkutuotannon tuotteiden kuljettamisesta.

Huomaa, että alkutuotantoon ei kuulu maidon kuljetus pois alkutuotantopaikalta, alkutuotannon tuotteiden jatkojalostus eikä eläinten teurastaminen. Myöskään esim. juuston tai hillojen valmistus, yrttien kuivaaminen, kasvisten kuoriminen, kalojen perkaaminen maissa tai kalojen fileointi eivät ole alkutuotantotoimintaa, vaan elintarvikehuoneistotoimintaa.

  • Toimi näin
  • Kenelle ja millä ehdoin
  • Tausta ja lainsäädäntö

Tee alkutuotantoilmoitus Rovakaaren ympäristöterveydenhuoltoon ensisijaisesti kirjallisella lomakkeella. Samalla lomakkeella voi tehdä ilmoituksen alkutuotannon tuotteiden kuljettamisesta. Ilmoituslomakkeesta näet palautusosoitteet. Lomakkeen voi palauttaa Rovakaaren ympäristöterveydenhuoltoon myös sähköpostitse.

Alkutuotantoilmoituksen voi tehdä myös vapaamuotoisesti, kunhan siinä on seuraavat tiedot:

- toimijan nimi ja osoite sekä muut tarvittavat yhteystiedot;

- toimijan yritys- ja yhteisötunnus, tilatunnus tai asiakastunnus taikka näiden puuttuessa henkilötunnus;

- alkutuotantopaikan osoite ja tarvittaessa nimi; sekä

- tieto toiminnan luonteesta eli alkutuotantopaikalla harjoitettavasta alkutuotannon toiminnasta ja kyseisen toiminnan laajuudesta.

Alkutuotantoilmoitusta ei tarvitse tehdä metsästyksestä, luonnonvaraisen riistan luovutuksesta kuluttajalle eikä luonnonvaraisten kasvien, sienten tai esimerkiksi mahlan keräilystä. Ilmoitusta ei tarvitse myöskään tehdä kasvien ja sienten alkutuotannosta, jos toimija on yksityinen henkilö tai toimintaa ei voida pitää elinkeinon harjoittamisena.