Ruokamyrkytysepäilystä ilmoittaminen

Ruokamyrkytysepäilyssä tee ilmoitus Rovakaaren ympäristöterveydenhuoltoon, jos olet ostanut epäillyn elintarvikkeen Rovaniemeltä, Ranualta, Pellosta, Kolarista tai Ylitorniolta taikka olet syönyt elintarvikehuoneistossa tällä alueella.

Kun epäilet saaneesi ruokamyrkytyksen, voit ilmoittaa siitä ympäristöterveydenhuoltoon ilppa-palvelussa.

Jos olet elintarvikealan toimija, ilmoita käsittelemäsi elintarvikkeen aiheuttamasta ruokamyrkytyksestä tai sinulle tulleesta ruokamyrkytysepäilystä välittömästi ympäristöterveydenhuoltoon. Voit tehdä ilmoituksen ilppa-palvelun kautta.

  • Toimi näin
  • Tausta ja lainsäädäntö

Ruokamyrkytysoireet alkavat yleensä 1-12 tunnin kuluttua ruokailusta. Jos epäilet saaneesi ruokamyrkytyksen, mieti mitä ja missä olet syönyt. Ota näyte ruuasta, jos se on mahdollista. Säilytä ruokanäyte jääkaapissa. Jos epäilet saaneesi ruokamyrkytyksen elintarvikehuoneistossa ruokailemisesta, voit ilmoittaa epäilystäsi suoraan myös ruokailupaikkaan.

Jos epäilet saaneesi ruokamyrkytyksen, voit ilmoittaa ilppa-palvelussa:

  • Sairastumisesta tai muusta terveyshaittaepäilystä, jonka epäilet aiheutuneen elintarvikkeesta, esimerkiksi ruokamyrkytysepäily tai allerginen reaktio.
  • Haitasta, jonka olet havainnut elintarvikkeessa

Elintarvikealan toimijana voit ilmoittaa ilppa-palvelussa:

• Sairastumisesta tai muusta terveyshaittaepäilystä, jonka epäillään aiheutuneen toimintaasi liittyvästä elintarvikkeesta.Tee ilmoitus, kun saat asiakkaalta tiedon esimerkiksi ruokamyrkytyksestä tai allergisesta reaktiosta.

• Haitasta, joka on havaittu toimintasi elintarvikkeessa. Tee ilmoitus, kun saat asiakkaalta tiedon tai havaitset itse toimintaasi liittyen esimerkiksi vierasesineitä elintarvikkeessa.

Tiedot menevät ilpasta sähköisesti viranomaisen käsiteltäväksi. Ilmoitus tulee tehdä yksittäisistäkin epäilyistä. Sairastumis- tai haittailmoituksen tekeminen ei vaadi sisäänkirjautumista. ilppa-palvelun ylläpitämisestä vastaa Ruokavirasto.

Voit myös soittaa terveysvalvonnan asiakaspalvelupuhelimeen tai ilmoittaa ruokamyrkytysepäilystä sähköpostitse ympäristöterveydenhuoltoon.