Etusivu / Uratarinat / Eija Ruonala
Eija Ruonala
kirjastovirkailija
Olen kirjastovirkailija Ranuan kirjastossa.

Työuraa on takana yli 40 vuotta. Ura alkoi, kun olin ensimmäinen työllisyysvaroin palkattu kirjastossa ja myöhemmin sain vakituisen työpaikan kunnasta. Aluksi en malttanut pitää kesälomaa kuin kaksi viikkoa kerrallaan, kun olin niin innostunut työstä.

Yli 40-vuotisen urani aikana kirjasto on toiminut kolmessa eri rakennuksessa: vanhalla yläasteella, Kirkkotiellä ja nyt Kerkässä. Uusi kirjastomme Letto on samassa rakennuksessa alakoulun kanssa. Varastotilaa on aiempaa vähemmän, mutta asiakkaat voivat tilata kirjoja ja muuta aineistoa muista Lapin kirjastoista. Ranualta voi lähteä jonakin aamuna jopa neljä laatikollista kirjoja muualle Lappiin. Kun aloitin, ei ollut tietokoneita apuna.

Olen ollut koko aikuisikäni töissä Ranuan kirjastossa. Nuorena olin kesätöissä haravoimassa ja liikuntatoimistossa. Olen myös ollut talonmiehen kesäloman sijaisena muutamana kesänä.

Työhöni kirjastossa kuuluu asiakaspalvelua, kirjojen kunnossapitoa, hyllytystä ja postitusta, laskujen vastaanottoa ynnä muuta.

Koulutukseltani olen merkantti ja olen pätevöinyt kirjastovirkailijaksi. Siihen piti olla tietty aika töissä kirjastossa ja sen jälkeen suorittaa sen aikainen kirjekurssi (vastaa nykyistä etäopiskelua), Rovaniemellä käytiin muutaman kuukauden koulutus.

Työni parhaita puolia ovat ehdottomasti asiakkaat ja työn vaihtelevuus. Meillä on ollut hyvä työilmapiiri kirjastolla.

Olen myös Jytyn pääluottamusmies. Siihen on annettu 10 % viikossa työaikaa. Koulutuksia ja kokouksia on myös ilta-aikaan.

Olen 63-vuotias ja eläkkeelle voisin jäädä 1.12.2023. En ole kuitenkaan jäämässä eläkkeelle silloin, vaan odotan että vuosi vaihtuu ja aurinko paistaa. Eläkkeellä aion harrastaa kaikenlaista pientä, mitä nyt ei kerkeä. Yksi haaveeni on ottaa Paulalta yksityisopetusta kukkakimpun sidontaan, koska tykkään kukista. Voisin eläkkeellä ollessa käydä jossakin muussa työssä, vaikka myyntityössä. Myyntityö on ollut minulla aina verissä.
Ranuan avoimet työpaikat