Etusivu / Uratarinat / Jari Romppainen
Jari Romppainen
luokanopettaja
Olen luokanopettajana Kuhan koululla. Opettajavuosia on Ranualla kertynyt 12. Ensin olin töissä Kuukasjärvellä, sitten kirkonkylällä, sen jälkeen Impiössä ja sieltä siirryin Kuhaan.

Opettajan työ on äärimmäisen sosiaalista ja aktiivista ja työpäivät menevät hujauksessa. Työpäivät ovat jatkuvaa valppaana olemista sosiaalisesti ja myös kaaoksen hallintaa ja sietämistä - positiivisessa mielessä. Työpäivät ovat ihan täynnä, eikä kelloa ehdi paljoa vilkuilla.

Olen valmistunut Oulun yliopistosta luokanopettajaksi vuonna 2011. Hankin teknisen työn aineenopettajan pätevyyden Raumalla vuonna 2012. Sen jälkeen muutimme Ranualle.

Kuhassa saa työskennellä parhaassa työpaikassa, mitä opetusala tarjoaa tässä maassa. Tämä on sopivan pieni yksikkö, jossa kaikki oppilaat tunnetaan ja huippu työporukka, jonka kanssa on tosi mukava tehdä töitä. Voimme tarjota oppilaille maksimaalisen hyvän paikan käydä koulua. Ympäristö, pihat ja koulurakennus ovat optimaaliset koulunkäyntiin. Oppilaat ja heidän huoltajansa ovat mukavia. Nämä ovat syitä sille, miksi olen näin pitkään töissä täällä.

Aloitin työurani poimimalla marjoja. Tienasin niillä rahat harrastusvälineisiin junnusta asti. Parhaana kesänä poimin 120 kiloa hilloja, se oli tosin huippuvuosi. Kesätöissä olen ollut töissä kaupassa, varastolla ja opiskeluaikana Muhoksella perhekodissa. Ranualaisissa puualan yrityksissä lapettiin aikanaan kovasti lankkua nippuun kuivausta varten eli rimoitettiin. Kun valmistuin opettajaksi, oli ensimmäinen kesäloma ilman kesätöitä.

Seuraavaksi edessä on uusi vaihe työuralla. Olen irtisanoutunut luokanopettajan virasta ja siirryn kesän aikana täyspäiväiseksi yrittäjäksi. Oma yritys, Jarcce, minulla on ollut vuodesta 2018 lähtien ja olen tehnyt valo- ja videokuvausta sekä somemarkkinointia. Olen jo vuosia miettinyt siirtymistä kokoaikaiseksi yrittäjäksi. Talvella olin reilut kolme kuukautta virkavapaalla ja tein näitä hommia täyspäiväisesti. Virkavapaalla näki, että on ollut aika hullua tehdä nämä vuodet kahta työtä, välillä on mennyt aika rajuksi suorittamiseksi. Luovuuskin kukkii, kun on enemmän virta ja aikaa. Vasta pari viikkoa sitten aloin tosissani miettiä yrittäjyyttä ja yhtäkkiä se tuntui luonnolliselta.

Minulla ei ole yrittäjänä selkeää suuntaa, mihin lähtisin. Aluksi pyrin kehittämään markkinointisisällöntuotannon maksimiin ja siitä eteenpäin on vielä hämärän peitossa. Ei ole tarkoitus kaventaa hommia, mutta sitten kun tulee kuningasidea, muita juttuja joutuu karsimaan. Veikkaan, että en tule kovin montaa vuotta olemaan markkinointisisällöntuottaja. Vaihtoehtoja ja mahdollisuuksia tehdä eri asioita on valtavasti. Matkailu on valtavassa nosteessa ja olen tehnyt paljon töitä siellä. Toisaalta kaupan ala kiinnostaa ja myös puhekeikat. Verkkokursseja on tulossa syksyllä, ne on suunnattu ulkomaalaisille turisteille. On tosi hauska päästä tekemään kaikkea mahdollista erilaista ja vaihtelevaa. Olen tehnyt yrittäjyyttä monta vuotta opiskelumielessä, enkä ole pyrkinyt maksimoimaan voittoja vaan olen halunnut tehdä mahdollisimman monipuolisesti asioita oppimisen ja kokeilemisen vuoksi.

Haaveissa on ehtiä syksyllä muutaman vuoden tauon jälkeen käymään jahdissa, pidemmällä ruskareissulla, keväällä Lappiin pilkille ja kaikenlaista. Toivottavasti maltan pitää lomaakin! Vaikka kamerat ovat monesti mukana vapaallakin, kalastusreissuilla olen jättänyt ne pois, että voi keskittyä ihan vain kalastamaan.
Tule Ranualle töihin!