Etusivu / Uratarinat / Ritva Illikainen
Ritva Illikainen
siivooja
Olen kiertävä siivooja Ranuan kunnassa. Minulla on useita siivottavia kohteita. Joka työpäivä siivoan Monkkarin, eläinlääkinnän tilat ja viskarin tilat. Kerran viikossa siivottavia kohteita on useampi: palolaitos, kunnanvirasto, Business Ranua, Tikantien päiväkoti, maataloustoimisto, jäähalli, Peurantien huoltokoppi ja sosiaalivirasto.

Työni on itsenäistä ja tykkään tehdä töitä yksin. Samalla ottaa vastuun omasta tekemisestä ja työn aikatauluttamisesta. Minulla on ihanat siivouskohteet, niissä minut on otettu tosi hyvin vastaan ja niissä on huipputyyppejä. Tunnen että minun työtä arvostetaan. Sellaista paikkaa ei ole, missä en tykkäisi käydä. Se on plussaa, että joka päivä siivottavat alueet vaihtuvat, en jaksaisi tehdä samaa päivästä toiseen. Esimiehet luottavat osaamiseeni ja ammattitaitooni, eivätkä kysele perään. Kunnassa arvostetaan sitä, että siivous tehdään kunnolla.

Talviaikaan kohteesta toiseen siirtyminen on välillä hyvinkin haastavaa, kun siihen menee aikaa. Samalla on kuljetettava välineet ja pyykit matkassa. Pyykinpesukone on jäähallin verstaalla.

Olen ollut kiertävänä siivoojana kahdeksan vuotta. Aikaisemmin tein samaa työtä 32 vuotta vanhankodilla.

Koulun jälkeen kävin vuoden emäntäkoulun Rovaniemellä. Sen jälkeen olen opiskellut 80-luvulla laitoshuoltajaksi ja 90-luvulla siivoustyön ohjaajaksi.

Kun menin 18-vuotiaana ensimmäisen kerran siivoojaksi, silloin oli raskaat pesumoppilaitteet. Välineet, tekniikka ja menetelmät ovat muuttuneet valtavasti alkuajoista. Työtä voi koko ajan tehdä kevyemmin ja keventää omaa kuormaa. Aineet ovat muuttuneet paremmiksi. Aikanaan vahattavia pintoja oli paljon, nykyään lattiamateriaalit ovat sellaisia, ettei vahauksia ole paljon. Kiire ei ole mihinkään poistunut, päinvastoin.

Olen nyt 59-vuotias. Työuraa on jäljellä vielä noin 6 vuotta. Olen saanut olla terve, eikä minulla ole ollut sairauslomia koko työhistoriani aikana. Tykkään työstäni! Rakastan siivoamista, mikä taitaa olla aika harvinaista.

Jos olisin nuorempi, voisin kokeilla muutakin, esimerkiksi oman siivousfirman tai kotileipomon perustamista, sillä tykkään myös leipoa.
Ranuan avoimet työpaikat