Etusivu / Lapsiystävällinen kunta

Tule mukaan Unicefin lapsiystävällinen kunta -kehittämistyöhön Ranualla

Ranuan kunta on mukana Unicefin lapsiystävällinen kunta kehittämistyössä. Me kaikki Ranuan kuntalaiset ja kunnassa työskentelevät sekä luottamustoimiin valitut saamme osallistua tulevaan kehittämistyöhön!
Tällä sivulla voit seurata ja osallistua lapsiystävällisen Ranuan kehittämistyöhön.

 

16.11.2023

Ensi viikolla vietetään Lapsen oikeuksien viikkoa!!!!!!

Ranuan varhaiskasvatuksessa lapset viikolle johdattelee Tiuku-hahmo ystäviensä kanssa. Tiuku on kirjoittanut lapsille kirjeitä, joissa on tietoa Lapsen oikeuksien sopimuksesta, sekä suunnitellut lapsille mukavaa tekemistä liittyen hyvinvointiin. 

Ranuan alakouluissa pidetään Lapsen oikeuksiin liittyviä aamunavauksia. Lisäksi oppilailta tiedusteltiin etukäteen, millaiset tunnit lisäisivät heidän hyvinvointiaan ja päädyttiin siihen, että oppilaat suunnittelevat itse opettajansa kanssa hyvinvointitunnin/tunteja viikolle. Tiedossa taitaa olla ainakin yhteistä oleilua kavereiden kanssa, pelailua ja elokuvia.

Yläasteella kuunneltiin oppilaskunnan hallituksen toiveita välitunneista, joilla voitaisiin lisätä nuorten hyvinvointia. Lapsen oikeuksien viikolla järjestetään neljänä päivänä sisävälitunnit, jolloin on mahdollista pelailla porukalla lautapelejä.

Lapsen oikeuksien päivänä oppilaille tarjoillaan jäätelöä jälkiruoaksi.

 

________________________________________________________________________________

3.11.2023

Loistavaa Ranua!!!!

30.10.2023 järjestettiin ensimmäinen "Lapset ja valtuusto" -tapahtuma Ranualla. Tapahtuma suunniteltiin kuulemistilaisuudeksi, jossa oppilaat ja valtuusto keskustelevat lapsille tärkeistä asioista.

Kerkkään, Ranuan kirkonkylän koululle, kokoontui yli 300 oppilasta Kuhan ja Kirkonkylän kouluilta sekä yläasteelta. Lisäksi paikalle saapui Ranuan kunnan päättäjistä kunnanjohtaja Tuomas Aikkila, hallintojohtaja Pia Sorvali sekä kuusi valtuuston edustajaa: Tatu Hietala, Mirva Salmela, Anitta Jaakola, Sirkka Illikainen, Antti-Pekka Aikkila ja Petri Manninen.

Tapahtuman juonnosta vastasivat nuorisovaltuuston edustajat Elma Kokko sekä Sanni Kaikkonen. Kyselijäpaneelissa istui oppilaskuntien hallitusten jäseniä, jotka esittivät lasten tekemiä kysymyksiä päättäjille. Kysymyksiä oli paljon ja vaikka kaikkia ei ehditty esittämään, on kaikki kysymyslistat menneet luettaviksi valtuutetuille.

Tapahtuman lopuksi pienryhmän edustajat pääsivät jakamaan päättäjille askartelemansa lahjat; lapsiystävälliset moniteholasit, joilla näkee sekä ihan lähelle että kauas tulevaisuuteen :)

Tehdään tästä perinne Ranualle! Ensi vuonna uudestaan!

_______________________________________________________________________________

12.10.2023

Lokakuiset terveiset Lapsiystävällinen kunta -työn parista!

Tutustuminen ja syventyminen LYK-toimenpiteisiin on sujunut mallikkaasti. Lapsiystävällinen versio kuntastrategiasta on kuvitusvaiheessa yläasteella ja pian kaikkien nähtävissä. 

30.10 Kerkässä järjestetään tilaisuus, jossa kunnanvaltuuston edustajat tulevat keskustelemaan Ranuan koulujen oppilaiden kanssa lapsille tärkeistä asioista. Oppilaat ovat saaneet tehdä oppilaskunnan hallituksen johdolla kysymyksiä valtuutetuille ja myös valtuutetut ovat miettineet kysymyksiä oppilaille. Tilaisuudesta tehdään lehtijuttu paikallislehteen, jolloin esiin tulleet asiat ovat kaikkien ranualaisten luettavissa. 

Ystävällisin terveisin,

Susanna ja Piia 

_____________________________________________________________________________

25.8.2023

Unicefin lapsiystävällinen kunta -malli on edennyt toimintasuunnitelma-vaiheeseen. Toimintasuunnitelma sisältää Lapsiystävällinen kunta -kehittämistyön tavoitteet ja toimenpiteet.

Tänä syksynä Susannan kaveriksi koordinaattorin saappaisiin on hypännyt Piia Koskela ja tällä hetkellä työn alla on lapsiystävällinen versio Ranuan kuntastrategiasta. Työn tulos julkaistaan kaikille nähtäväksi tämän syksyn aikana.

Aurinkoisia syyspäiviä!

 

Ystävällisin terveisin,

Susanna Tervamäki ja Piia Koskela

Unicef lapsiystävällinen kunta – Ranuan koordinaattorit

_____________________________________________________________________________

22.10.2020

Unicefin lapsiystävällinen kunta -malli on väline, jonka avulla kunnassa voidaan varmistaa, että lapsen oikeudet toteutuvat mahdollisimman hyvin jokaisen lapsen arjessa.
Malli perustuu lapsen oikeuksien sopimuksen neljään yleisperiaatteeseen, jotka ovat yhdenvertaisuus, lapsen etu, oikeus elämään ja kehittymiseen sekä osallisuus. Unicefin lapsiystävällinen kunta- kehittämistyö auttaa  kuntaa ottamaan lapsen oikeudet osaksi kunnan hallintoa, päätöksentekoa ja palveluita.
Työskentelyssä olemme tällä hetkellä toteuttamassa alkukartoitusta, jonka pohjalta luomme suunnitelman vahvistamaan lapsen oikeuksien toteutumista kunnassamme. Mukavaa syksyn jatkoa!

Ystävällisin terveisin

Susanna Tervamäki ja Virpi Piira

Unicef lapsiystävällinen kunta – Ranuan koordinaattorit

_____________________________________________________________________________

20.11.2020

Hyvää lapsen oikeuksien päivää 20.11.2020! Kunnassamme kuuluu lapsen ääni. Yhdessä Suomen UNICEFin kanssa rakennamme kunnastamme yhä lapsiystävällisempää. #lastenpuolella #LapsiystävällinenKunta

 

 

 

 

 

 

 

 

lyk_kandidaatti2.png
Hankkeen Ranuan koordinaattorit
  • Piia Koskela
  • Rehtori
    Susanna Tervamäki
KOORDINAATIOTYÖRYHMÄ