Etusivu / Lapsiystävällinen kunta

Tule mukaan Unicefin lapsiystävällinen kunta -kehittämistyöhön Ranualla

Ranuan kunta on mukana Unicefin lapsiystävällinen kunta kehittämistyössä. Me kaikki Ranuan kuntalaiset ja kunnassa työskentelevät sekä luottamustoimiin valitut saamme osallistua tulevaan kehittämistyöhön!
Tällä sivulla voit seurata ja osallistua lapsiystävällisen Ranuan kehittämistyöhön.

 

6.5.2024

Kevät etenee hurjaa vauhtia Ranualla, välillä tietysti ottaen pieniä peruutusaskelia "takatalven" muodossa. Huhtikuu on ollut ranualaisille lapsille ja nuorille ulkoilun, lukemisen ja vaikuttamisen täyteistä aikaa: mm. Kuhan koululla ollaan retkeilty paljon lähiluonnossa, Kirkonkylän koululla on toteutettu MOK-viikkoa lukemiseen panostaen ja yläaste- ja lukioikäiset pääsivät osallistumaan Hyvinvoiva nuori -paneeliin.

Valokuva henkilöltä Piia (1).jpg

 20240425_115047.jpg

hyvinvoiva_nuori_2024.jpg

Lapsiystävällinen kunta -kehitystyössä on myös edetty kovasti, sillä olemme saaneet valmiiksi Ranuan lasten ja nuorten oikeuksien ja osallisuuden vuosikellon sekä Ranuan oppilaskunnan vuosikellon

Ranuan lasten ja nuorten oikeuksien ja osallisuuden vuosikelloon on koottu varhaiskasvatuksen, peruskoulun, vapaa-aikatoimen, teknisen osaston, 4H:n ja seurakunnan vuosittain toistuvat tapahtumat/tilaisuudet/kyselyt/koulutukset lapsille ja nuorille. Toki lapsille tarkoitettuja oikeuksien ja osallisuuden tapahtumia on enemmänkin vuoden mittaan, mutta ne eivät ole joka vuosi toistuvia. Tähän vuosikelloon saivat Kuhan koulun 5.-6.luokkalaiset kertoa oman mielipiteensä ja heidän toiveestaan sinne lisättiin maaliskuulle Lumitapahtuma lapsille. Vuosikellon kuvituksesta ovat vastanneet Kirkonkylän koulun 2.luokkalaiset.

osallisuuden_ja_vaikuttamisen_vuosikello_etusivu.jpgosallisuuden_ja_vaikuttamisen_vuosikello_takasivu.jpg

Ranuan oppilaskunnan vuosikello on työstetty kokoamalla kaikkien koulujen oppilaskuntien yhteiset vuosittaiset tapahtumat. Tarkoitus on, että koulujen oppilaskunnat suunnittelevat lukuvuoden alussa oman koulunsa tapahtumat ja lisäävät ne vuosikelloon. 

kuva_oppk_vuosikello.PNG

_________________________________________________________________________________

25.3.2024

Lokakuussa 2023 Ranuan kunnassa järjestettiin osallistava budjetointi -äänestys. Eniten ääniä keräsi vaihtoehto "Multilahden kunnostus". Maaliskuussa 2024 Ranuan koulujen oppilaskuntien hallitukset keräsivät lasten/nuorten ideoita alueen kunnostamiseen. 

Perjantaina 22.3.2024 ehdotukset käytiin luovuttamassa teknisen osaston toimistolle oppilaskuntien edustajien (Tilda Sääskilahti (kk), Aada Vihelä (kk), Valtteri Hakala (ya)) toimesta. Rakennustarkastaja Monica Koukkula otti ehdotukset vastaan. 

20240322_110619.jpg

__________________________________________________________________________________

26.2.2024

Keväinen tervehdys Lapsiystävällinen kunta -kehittämistyöstä! Iloisia uutisia: Olemme saaneet jakoon "Kasvattajan huoneentaulun" viime viikolla. Taulun sisällöstä vastaa Ranuan yläaste ja kuvituksen on laatinut Aapiskujan esiopetus. Tärkeitä asioita meille kaikille!

kasvattajan huoneentaulu.PNG

_________________________________________________________________________________

9.2.2024

Lapsiystävällinen kunta -kehitystyötä tehdään koko ajan. Ohessa Ranuan kunnan toimintasuunnitelma, joka toimii koordinaattoreiden työn ohjenuorana. Seuraava Unicefin seurantapalaveri on helmikuun lopussa. 

toimintasuunnitelma_lyk.jpg

 

___________________________________________________________________________________

30.1.2024

Hyvää uutta vuotta 2024 ja terveisiä Lapsiystävällinen kunta -kehittämistyöstä. Vihdoin olemme saaneet valmiiksi lapsiystävällisen kuntastrategian! Strategia on tehty 2022-2030 Ranuan kuntastrategiasta yhteistyössä Kirkonkylän koulun 6C-luokan kanssa. Oppilaat nostivat kuntastrategiasta heille tärkeitä kohtia ja "käänsivät" tekstin lapsen kielelle. Kuvituksen strategiaan toteuttivat Aapiskujan esiopetuksen eskarit. Kiitos kaikille hienosta työstä! Tässä kaikille ihailtavaksi ja luettavaksi lapsiystävällinen kuntastrategia: 

Scandinavian Floral A4 Stationary Paper Border (2)_page-0001.jpg

 

_________________________________________________________________________________

16.11.2023

Ensi viikolla vietetään Lapsen oikeuksien viikkoa!!!!!!

Ranuan varhaiskasvatuksessa lapset viikolle johdattelee Tiuku-hahmo ystäviensä kanssa. Tiuku on kirjoittanut lapsille kirjeitä, joissa on tietoa Lapsen oikeuksien sopimuksesta, sekä suunnitellut lapsille mukavaa tekemistä liittyen hyvinvointiin. 

Ranuan alakouluissa pidetään Lapsen oikeuksiin liittyviä aamunavauksia. Lisäksi oppilailta tiedusteltiin etukäteen, millaiset tunnit lisäisivät heidän hyvinvointiaan ja päädyttiin siihen, että oppilaat suunnittelevat itse opettajansa kanssa hyvinvointitunnin/tunteja viikolle. Tiedossa taitaa olla ainakin yhteistä oleilua kavereiden kanssa, pelailua ja elokuvia.

Yläasteella kuunneltiin oppilaskunnan hallituksen toiveita välitunneista, joilla voitaisiin lisätä nuorten hyvinvointia. Lapsen oikeuksien viikolla järjestetään neljänä päivänä sisävälitunnit, jolloin on mahdollista pelailla porukalla lautapelejä.

Lapsen oikeuksien päivänä oppilaille tarjoillaan jäätelöä jälkiruoaksi.

 

________________________________________________________________________________

3.11.2023

Loistavaa Ranua!!!!

30.10.2023 järjestettiin ensimmäinen "Lapset ja valtuusto" -tapahtuma Ranualla. Tapahtuma suunniteltiin kuulemistilaisuudeksi, jossa oppilaat ja valtuusto keskustelevat lapsille tärkeistä asioista.

Kerkkään, Ranuan kirkonkylän koululle, kokoontui yli 300 oppilasta Kuhan ja Kirkonkylän kouluilta sekä yläasteelta. Lisäksi paikalle saapui Ranuan kunnan päättäjistä kunnanjohtaja Tuomas Aikkila, hallintojohtaja Pia Sorvali sekä kuusi valtuuston edustajaa: Tatu Hietala, Mirva Salmela, Anitta Jaakola, Sirkka Illikainen, Antti-Pekka Aikkila ja Petri Manninen.

Tapahtuman juonnosta vastasivat nuorisovaltuuston edustajat Elma Kokko sekä Sanni Kaikkonen. Kyselijäpaneelissa istui oppilaskuntien hallitusten jäseniä, jotka esittivät lasten tekemiä kysymyksiä päättäjille. Kysymyksiä oli paljon ja vaikka kaikkia ei ehditty esittämään, on kaikki kysymyslistat menneet luettaviksi valtuutetuille.

Tapahtuman lopuksi pienryhmän edustajat pääsivät jakamaan päättäjille askartelemansa lahjat; lapsiystävälliset moniteholasit, joilla näkee sekä ihan lähelle että kauas tulevaisuuteen :)

Valokuva henkilöltä Piia.jpg

 

Tehdään tästä perinne Ranualle! Ensi vuonna uudestaan!

_______________________________________________________________________________

12.10.2023

Lokakuiset terveiset Lapsiystävällinen kunta -työn parista!

Tutustuminen ja syventyminen LYK-toimenpiteisiin on sujunut mallikkaasti. Lapsiystävällinen versio kuntastrategiasta on kuvitusvaiheessa yläasteella ja pian kaikkien nähtävissä. 

30.10 Kerkässä järjestetään tilaisuus, jossa kunnanvaltuuston edustajat tulevat keskustelemaan Ranuan koulujen oppilaiden kanssa lapsille tärkeistä asioista. Oppilaat ovat saaneet tehdä oppilaskunnan hallituksen johdolla kysymyksiä valtuutetuille ja myös valtuutetut ovat miettineet kysymyksiä oppilaille. Tilaisuudesta tehdään lehtijuttu paikallislehteen, jolloin esiin tulleet asiat ovat kaikkien ranualaisten luettavissa. 

Ystävällisin terveisin,

Susanna ja Piia 

_____________________________________________________________________________

25.8.2023

Unicefin lapsiystävällinen kunta -malli on edennyt toimintasuunnitelma-vaiheeseen. Toimintasuunnitelma sisältää Lapsiystävällinen kunta -kehittämistyön tavoitteet ja toimenpiteet.

Tänä syksynä Susannan kaveriksi koordinaattorin saappaisiin on hypännyt Piia Koskela ja tällä hetkellä työn alla on lapsiystävällinen versio Ranuan kuntastrategiasta. Työn tulos julkaistaan kaikille nähtäväksi tämän syksyn aikana.

Aurinkoisia syyspäiviä!

 

Ystävällisin terveisin,

Susanna Tervamäki ja Piia Koskela

Unicef lapsiystävällinen kunta – Ranuan koordinaattorit

_____________________________________________________________________________

22.10.2020

Unicefin lapsiystävällinen kunta -malli on väline, jonka avulla kunnassa voidaan varmistaa, että lapsen oikeudet toteutuvat mahdollisimman hyvin jokaisen lapsen arjessa.
Malli perustuu lapsen oikeuksien sopimuksen neljään yleisperiaatteeseen, jotka ovat yhdenvertaisuus, lapsen etu, oikeus elämään ja kehittymiseen sekä osallisuus. Unicefin lapsiystävällinen kunta- kehittämistyö auttaa  kuntaa ottamaan lapsen oikeudet osaksi kunnan hallintoa, päätöksentekoa ja palveluita.
Työskentelyssä olemme tällä hetkellä toteuttamassa alkukartoitusta, jonka pohjalta luomme suunnitelman vahvistamaan lapsen oikeuksien toteutumista kunnassamme. Mukavaa syksyn jatkoa!

Ystävällisin terveisin

Susanna Tervamäki ja Virpi Piira

Unicef lapsiystävällinen kunta – Ranuan koordinaattorit

_____________________________________________________________________________

20.11.2020

Hyvää lapsen oikeuksien päivää 20.11.2020! Kunnassamme kuuluu lapsen ääni. Yhdessä Suomen UNICEFin kanssa rakennamme kunnastamme yhä lapsiystävällisempää. #lastenpuolella #LapsiystävällinenKunta

 

 

 

 

 

 

 

 

lyk_kandidaatti2.png
Hankkeen Ranuan koordinaattorit
  • Piia Koskela
  • Rehtori
    Susanna Tervamäki
KOORDINAATIOTYÖRYHMÄ