Ajankohtaista kirjastossa


Ranuan kirjaston ajankohtaisia asioita

Illan omatoimiaika käytössä 1.9.2020 alkaen

Kirjaston illan omatoimiaika on jälleen käytössä syyskuun alusta alkaen. Sisään omatoimiajalla pääset kirjastokortillasi ja henkilökohtaisella pin-koodilla, jonka saat kirjastosta.

Omatoimiajat:

Ma, To klo 8.30-12 ja 19-20 (palveluaika klo 12-19)

Ti, Ke, Pe klo 8.30-12 ja 16-20 (palveluaika klo 12-16)

Muistathan noudattaa turvallisuus ja hygieniaohjeita. Asioi vain terveenä!

 

Kirjasto on avoinna kesällä & kirjastoauto kulkee taas! 

Ranuan kirjasto on avoinna 1.6.2020 alkaen:

Ma, To klo 12-19

Ti, Ke, Pe klo 12-16

Aamun omatoimiaika ma-pe klo 8.30 – 12.00

Illan ja lauantain omatoimiaika ei ole toistaiseksi käytössä, koska emme pysty valvomaan, että annettuja turvallisuus- ja hygieniaohjeita noudatetaan silloin, kun henkilökunta ei ole paikalla.

Kirjastoauto alkaa liikennöidä 1.6. aikataulunsa mukaisesti lukuun ottamatta koulu- ja laitoskäyntejä. Kuskin loman aikana 22.6. - 26.7.2020 auto ei liikennöi.

Kirjastoon tai kirjastoautoon ei saa tulla, jos on mitään sairastumiseen viittaavia oireita. Kirjastossa ja kirjastoautossa asioidessa tulee noudattaa vähintään 1-2 m turvavälejä muihin asiakkaisiin ja henkilökuntaan.  Tarvittaessa henkilökunta voi rajata yhtäaikaista asiakkaiden määrää väljyyden turvaamiseksi. Hyvä käsi- ja yskimishygienia estää tartuntoja: käytetään käsihuuhdetta tai pestään kädet, kun tullaan sisään kirjastoon ja kirjastoautoon. (OKM:n ja THL:n ohje 14.5.2020, AVI:n tiedote 25.5.2020)

Kirjaston Virtu-piste on käytössä välttämättömään nettiasiointiin. Virtuun voi varata ajan etukäteen: kirjasto@ranua.fi, p. 0400 949 319 tai sähköinen ajanvaraus.  Yhteiskäytössä olevat asiakaspäätteet ja digitointipiste ovat toistaiseksi poissa käytöstä hygieniasyiden takia, mutta kirjastossa on käytössä ilmainen langaton nettiyhteys asiakkaiden omien laitteiden käyttöön. 

Kirjaston lehtisali on kesäaikana käytössä normaalisti, ja lehtien lueskelu on mahdollista, kunhan noudatetaan turvavälejä ja hygieniaohjeita. Koronaviruksen (COVID-19) leviämisen ehkäisemiseksi pidempiaikaista oleilua, pelailua tai työskentelyä kirjastossa ei kuitenkaan suositella.

Voit edelleen varata aineistoa etukäteen noudettavaksi sovittuna aikana p. 0400 949 319 tai kirjasto@ranua.fi, mikäli haluat välttää henkilökontakteja.

Tervetuloa kirjastoon!

 

 Kirjasto on avoinna ma 11.5.2020 alkaen rajoitetuin palveluin ma-pe klo 10-15 (suljettu to 21.5.) Omatoimiaika on pois käytöstä, eikä kirjastoauto liikennöi toukokuussa. 

Voit noutaa varauksesi, lainata ja palauttaa aineistoa. Muut kuin lainaustoiminnan kannalta välttämättömät tilat ja palvelut pidetään suljettuina valtioneuvoston linjauksen mukaisesti 1.6. saakka. Kirjastossa ei siis voi esim. käyttää asiakastietokoneita, lukea lehtiä tai oleskella.

Asioithan kirjastossa ripeästi, noudatat turvavälejä ja huolehdit käsihygieniasta. Tulethan kirjastoon ainoastaan terveenä!

Voit myös varata aineistoa etukäteen noudettavaksi sovittuna aikana p. 0400 949 319 tai kirjasto@ranua.fi 

Kirjaston verkkopalvelut toimivat normaalisti. Voit tehdä varauksia ja käyttää e-aineistoa: Lapin kirjasto 

 Kirjaston VIRTU-piste on toistaiseksi auki ainoastaan ajanvarauksella välttämättömään asiointiin. Ajanvaraus: kirjasto@ranua.fi, p. 0400 949 319 tai sähköinen ajanvaraus. (7.5.2020)

 Uutta kirjastoautossa! 

Kirjastoauton avoimessa verkossa on nyt käytettävissä kaikki samat palvelut kuin pääkirjastollakin. Voit mm. lukea verkkolehtiä (ePress, PressReader). Palvelut toimivat kirjastoauton asiakaskoneella ja asiakkaan omilla laitteilla auton avoimessa verkossa.

Tule kokeilemaan.

Uusi verkkokirjasto käyttöön! Lapin kirjastojen uusi verkkokirjasto on otettu käyttöön. Verkkokirjasto sisältää kaikkien Lapin kuntien kirjastojen aineistojen hakupalvelun. Kirjautumalla omalla kirjastokortillasi ja salanumerollasi voit tehdä varauksia, uusia lainoja ja katsella omia tietojasi kirjaston asiakasrekisterissä. Uudessa Finnassa voi tehdä omia suosikkilistoja tai ottaa käyttöön uutuusvahteja. Löydät myös kotoa käytettävissä olevan e-aineiston: e-kirjat, e-lehdet ja e-musiikin.

Lapin kirjastojen uusi verkkokirjasto on osa Finna-kokonaisuutta, johon voit tutustua osoitteessa: finna.fi. Siinä on mukana yli sata arkistoa, museota ja kirjastoa. Finna on valtakunnallinen, kirjastoille ilmainen, avoimeen lähdekoodiin perustuva verkkokirjasto, jonka kehittämisestä ja ylläpidosta vastaa Kansalliskirjasto. Lapin kirjastojen uudesta verkkokirjastosta löydät myös kirjastojen aukioloajat ja muuta kirjastojen ajankohtaista asiaa. 

Ranuan kirjasto on nyt osa Lapin kirjastoja. Verkkokirjaston osoite on muuttunut. Uusia käyttösääntöjä saa kirjastosta.


Kirjastossa on VIRTU -asiointipiste. Palvelupiste on tarkoitettu henkilökohtaiseen etäasiointiin viranomaisten ja muiden tahojen kanssa. Varaa aika kirjastosta.
AJANVARAUS VIRTUUN

Ranuan kirjaston omatoimiaika

Kirjastoon pääsee sisälle tunnistautumalla kirjaston pääovella. Oma kirjastokortti asetetaan oven vieressä olevaan lukulaitteeseen ja näppäillään oma pin-koodi. Lapset voivat tulla vanhemman seurassa ja valvonnassa. Henkilökunta palvelee asiakkaita normaalina aukioloaikana klo 12 alkaen. Omatoimiaikana asiakas voi lainata aineistoa lainausautomaatilla, lukea lehtiä, käyttää kirjaston asiakastietokoneita ja tutustua näyttelyihin. Palveluajan päätyttyä kaikkien asiakkaiden on poistuttava ulos ja kirjauduttava sisään, jos haluavat jäädä kirjaston tiloihin. Henkilökuntaa ei ole paikalla palveluajan päätyttyä. Omatoimikäyttöaika jatkuu ma-pe klo 20 asti. Lauantaisin kirjasto on omatoimisesti käytettävissä klo 8-15 (henkilökuntaa ei ole paikalla).

Omatoimikirjaston aukioloajat:
Ma -pe 8.30 - 20.00
La 8.00 - 15.00

Huom. Kirjastossa on käytössä tallentava kameravalvonta !

Kirjastoauto vastaanottaa  käytöstä poistettuja energiansäästö- ja loisteputkilamppuja sekä paristoja. Myöskään ledilamppuja ei saa hävittää tavallisen kotitalousjätteen mukana. Nekin voi tuoda kirjastoautoon. Toiminta on yhteistyötä Napapiirin Residuum Oy:n kanssa.
Lisätietoja Residuumilta.

Digitointipiste on asiakkaiden käytettävissä..
Katso lisätietoja 

Ranuan kirjastossa on käytössä asiakastietokoneiden sähköinen ajanvarausjärjestelmä!

Voit varata ajan kirjaston tietokoneille etukäteen Internetin kautta.  VARAA AIKA
Kirjautumiseen tarvitset kirjastokorttisi numeron ja salasanan. Jos sinulla ei ole salasanaa tai kirjastokorttia, niin tule käymään kirjastossa ja pyydä virkailijaa tekemään sinulle tunnukset. 
Kun sinulla on tunnukset, voit tulla kirjastoon ja ottaa omilla tunnuksillasi käyttöön vapaan tietokoneen. Enää ei tarvitse ilmoittautua virkailijoille.
Tule kirjastoon, niin kerromme lisää.

Kirjaston henkilökunta opastaa mielellään asiakastietokoneiden käytössä. Voit hoitaa pankki-, ym. asioitasi kirjaston tietokoneilla. Voit myös lainata käyttöösi iPad-tabletin, jolla voit mm. lukea verkkolehtiä (ePress).

Voit olla mukana kehittämässä kirjaston verkkopalvelua. Ota kantaa.  Lähetä ehdotuksia.  Otamme ne ilolla vastaan!
 
Tulevat näyttelyt

Elokuu: Siiri Niemelän maalauksia

Lokakuu: Sampo Sarajärvi

Marraskuu: Juha Koskiniemi

Haluatko järjestää näyttelyn kirjastossa?Tiedustele vapaita aikoja p. 0400 949319