Aineistojen digitointi


Kirjaston digitointipiste

Digitointipistettä voivat käyttää kaikki asiakkaat, joilla on lainausoikeus Ranuan kunnankirjastoon. Tilan käyttö on asiakkaalle maksutonta. Tila varataan sähköisen ajanvarauksen kautta (Virtu-varaus). Voit myös soittaa kirjastoon puh. 0400-949319. Tila on varattavissa kirjaston aukioloaikoina. Digitointitilassa voi oleskella enintään kaksi henkilöä kerrallaan. Samassa tilassa sijaitsee sähköisen asioinnin piste VIRTU.
VARAA DIGITOINTITILA KÄYTTÖÖSI  < Ajanvaraus tästä !

Mitä voit tehdä?

Digitointipiste toimii itsepalveluna: asiakas varaa ajan ja digitoi itse tallenteensa. Kirjaston henkilökunta antaa tarvittaessa lyhyen perusopastuksen laitteiden käyttöön, mutta ei digitoi asiakkaan aineistoja. Laitteiden ja ohjelmistojen käyttöön on tehty selkeät ohjeet: kuvankäsittely, äänieditointi, videoeditointi ja eri tallenteiden digitointi.


Kirjastolla on laaja kokoelma lp-levyjä, joita voi lainata ja digitoida omaan käyttöön cd-levylle tai MP3-tiedostoksi. Kirjastolla on myös lainattavana kaksi MP3-soitinta ja kannettava CD/MP3-soitin.

Ohjeita

Ohjeet ovat PDF-tiedostoina. Voit tutustua ohjeisiin jo ennakkoon. Kaikki ohjeet ovat paperisina digitointipisteessä.
Ohje tallenuuskansioiden käytöstä: Tallennusohje.pdf

Varaa mukaan...

Digitoitavien tallenteiden lisäksi varaa mukaasi tallennusvälineitä: tyhjiä CD-levyjä, DVD-levyjä, muistitikku tai ulkoinen kovalevy, joille voit tallentaa digitointisi. Voit myös ostaa kirjastosta tyhjiä CD- ja DVD-levyjä kohtalaisen huokeaan hintaan. Levyjä myydään vain digitointia varten. 

Varaa mukaasi myös riittävästi aikaa, sillä VHS-kasetin, C-kasetin ja LP-levyn tallentaminen kestää saman ajan kuin tallenne muutoinkin, esim. tunnin mittaisen videon tallentaminen kestää tunnin. Aikaa kuluu myös laitteisiin ja ohjeisiin tutustumiseen.

Käyttäjän vastuu digitointipisteessä

  • Työaseman asetusten muuttaminen sekä ohjelmistojen asetusten tallentaminen ja omien ohjelmistojen asentaminen on ehdottomasti kielletty.
  • Omien tiedostojen tallennus väliaikaisesti digitointiasemalle edellyttää, että käyttäjä poistaa omat tiedostonsa lopettaessaan työskentelyn.
  • Käyttäjä vastaa tallenteissaan olevan tiedon salassa pysymisestä.
  • Kirjasto ei vastaa asiakkaan töiden häviämisestä tai joutumisesta vääriin käsiin eikä laitteiden asiakkaan tallenteille tai tallennusvälineille mahdollisesti aiheutuvista vahingoista.
  • Kirjasto ei myöskään vastaa vahingoista, joita laitteilla voidaan aiheuttaa kolmannelle osapuolelle.
  • Käyttäjä vastaa siitä, että hänellä on kopiointioikeus kopioitavaan materiaaliin.
  • Käyttäjä sitoutuu ilmoittamaan laitteissa huomaamansa viat ja ongelmat
  • Käyttäjä sitoutuu korvauksiin, jos laitteille tehdään vahinkoa tai ilkivaltaa sinä aikana kun käyttäjä on varannut tilan.
  • Digitointitilaan ei saa viedä ruokia tai juomia.
  • Kopioinnissa on noudatettava voimassa olevaa lainsäädäntöä. Lisätietoja: www.kopiosto.fi.    

Lisätietoja voi aina kysyä kirjaston henkilökunnalta.

Digitoi muistosi talteen !

Digi_pieni.JPG