Papinpalon luontopolku ja Litokaira


Etusivu / Matkailijalle / Ulkoilu- ja kelkkareitit, ladut, veneily / Ulkoilureitit / Papinpalon luontopolku ja Litokaira

Litokaira on suurin yhtenäinen luonnontilaisena säilynyt suometsäerämaa napapiirin eteläpuoleisessa Euroopassa. Litokairan alue sijaitsee kolmen kunnan alueella. Eteläosat ovat Pohjois-Pohjanmaata, Pudasjärven ja Iin kuntien aluetta ja pohjoisosa sijaitsee Lapissa, Ranuan kunnan alueella. Litokaira on pääosin luonnonsuojelulailla rauhoitettu, ja alue kuuluu soidensuojeluohjelmaan sekä euroopan laajuiseen Natura 2000 -suojeluohjelmaverkostoon

Suuren kokonsa, vaikeakulkuisuutensa ja vaikean saavutettavuutensa vuoksi Litokaira on säilynyt aitona erämaana. Muistuma menneiden, koko pohjoista pallonpuoliskoa peittäneiden soiden ja metsien hiljaisesta mittaamattomuudesta on edelleen aistittavissa Litokairaa kuljettaessa.

 Päiväretkeläisillä on mahdollisuus tutustua Litokairaan Papinpalon luontopolun kautta.

Polku johtaa lintutornille, johon on pysäköintialueelta matkaa 2,3 km. Kyseessä on pistopolku, joten paluu pysäköintialueelle tapahtuu samaa reittiä. Lintutornilta 0,5 km etäisyydellä on Tervon laavu, jonka yhteydessä on kuivakäymälä.

 Erämaassa on kaksi autiotupaa - Litjon autiotupa sekä Litokairan porokämppä sekä yksi laavu ja yksi tulentekopaikka. Taukopaikat tukevat retkeilijää haastavan luonnon sekä maaston keskellä, samalla luontoa säästäen. Litokaira sopii retkikohteeksi erämaista rauhaa ja koskematonta luontoa arvostaville ihmisille, joilla retkeilyn perustaidot ovat hyvin hallinnassa.

suo.JPG