Etusivu / Kunnan tiedotteet / Ensi vuosi on historiallinen Ranuan kunnassa
Kaikki tiedotteet

Ensi vuosi on historiallinen Ranuan kunnassa

24.11.2022 13:05

Ranuan kunnan ensi vuosi on historiallinen monella tapaa. Yksi historiallinen asia on aloittaa sekä päiväkodin että koulun rakentaminen samana vuonna. Kunnanjohtaja Tuomas Aikkilan talousarvioehdotuksessa vuodelle 2023 suurimpina investointeina ovat päiväkodin ja yläkoulu-lukion rakentamisen aloittaminen. Investoinnit on jaettu kahdelle vuodelle ja ne valmistuvat vuonna 2024. 

- Investoinnit kertovat siitä, että Ranuan kunta haluaa panostaa lapsiin ja nuoriin. Toteutamme investoinneilla kuntastrategiaa, johon on kirjattu lapsiin ja nuoriin panostaminen, hyvinvoiva henkilöstö sekä lapsiystävällinen kunta, Aikkila kertoo.

Investointien myötä Ranualla lapset ja nuoret ovat uusissa tiloissa päiväkodista peruskouluun ja lukioon. Ranualla valmistui elokuussa Monitoimikeskus Kerkkä, jossa on esikoululaisia, 1.-5. luokkalaisia, kirjasto ja liikuntasali.

Kuntamarkkinointiin 200 000 euroa

Historiallista on myös se, että ensi vuoden budjettiehdotukseen on ensimmäistä kertaa kirjattu rahaa kuntamarkkinointiin. Summa on 200 000 euroa.

- Markkinointipanostuksia tarvitaan, koska Ranua haluaa olla Suomen näkyvin maaseutukunta vuoteen 2030 mennessä. Summalla tehdään muun muassa asukas- ja yritysmarkkinointia. Viemme viestiä siitä, miten Ranualla voi elää hyvää elämää loistavien palvelujen ja kauniin luonnon keskellä. Tavoitteemme on saada lisää asukkaita paikkakunnalle ja pitää nykyiset asukkaat tyytyväisinä.

Osinkoa matkailuyhtiöltä

Yksi uusi asia budjettiehdotuksessa on osingon vaatiminen kunnan omistamalta Ranuan Seudun Matkailu Oy:ltä. Kunta edellyttää yhtiöltä 100 000 euroa osinkoa vuodelta 2023, jos yhtiön ensi vuoden tulos on yli 100 000 euroa. Osinko on yrityksen omistajalleen jakama voitto-osuus.

- Omistaja haluaa oman osansa yrityksen voitto-osuudesta. Viime vuonna yhtiö teki 235 000 euroa voittoa. Ensi vuodelle yhtiö on arvioinut tilikauden tulokseksi 154 000 euroa. 

Ranuan Seudun Matkailu Oy:n omavaraisuusaste on hyvä.  Omavaraisuusaste mittaa yrityksen vakavaraisuutta, tappion sietokykyä sekä kykyä selviytyä sitoumuksista pitkällä tähtäyksellä.

160 työntekijää hyvinvointialueelle

Historiaa tehdään vuoden vaihteessa myös siinä, kun sosiaali- ja terveyspalvelujen ja pelastustoimen järjestämisvastuu siirtyy kunnilta hyvinvointialueille. Ranuan kunnasta siirtyy noin 160 työntekijää Lapin hyvinvointialueelle. Ensi vuonna kunnan toimintakulut pienentyvät 38,5 miljoonasta vajaaseen 18 miljoonaan, verotulot 10,6 miljoonasta 5,2 miljoonaan euroon ja valtionosuudet 21,4 miljoonasta 8,2 miljoonaan euroon.

Muutoksista huolimatta Ranuan kunnan vuoden 2023 budjettiehdotus on noin 384 000 euroa ylijäämäinen. Kunnan talous on vahva, sillä kumulatiivista ylijäämää on kertynyt noin 13,75 miljoonaa euroa.

Budjettiehdotus on luettavissa täällä.

Kunnanhallitus käsittelee budjettia maanantaina 28. marraskuuta ja valtuusto päättää siitä 19. joulukuuta.