Etusivu / Kunnan tiedotteet / Haastattelussa Ranuan uusi kunnanjohtaja Tuomas Aikkila: Kunnan talous on ylijäämäinen, väestökato huolettaa
Kaikki tiedotteet

Haastattelussa Ranuan uusi kunnanjohtaja Tuomas Aikkila: Kunnan talous on ylijäämäinen, väestökato huolettaa

tuomas aikkila työhuoneessaan.jpgTuomas Aikkila aloitti Ranuan kunnanjohtajana 21.9.2021.
11.10.2021 8:30

Tuomas Aikkila aloitti kunnanjohtajana 21. syyskuuta 2021.

Ikä ja koulutus?

- 47 vuotta ja hallintotieteiden maisteri.

Mitä työtä teit ennen Ranualle tuloa?

- Olin vajaat kuusi vuotta töissä Haapajärvellä Selänteen peruspalvelukuntayhtymän johtajana. Alaisia oli vajaat 700 eli tuplasti sen mitä nyt Ranualla. Ennen tätä olin Pohjois-Savon Tuusniemen kunnan sosiaalijohtajana 10,5 vuotta.

Miksi tulit Ranualle?

- Siihen on kaksi syytä. Mielenkiintoinen työtehtävä ja synnyinpitäjä, joka on vetänyt aina puoleensa. Olin miettinyt jo pitkään, että joskus voisin palata Ranualle ja nyt se oli mahdollista.

Miten olet seurannut Ranuan asioita muualla asuessa?

- Olen pysynyt kärryillä siitä, mitä täällä tapahtuu. Äiti on jemmannut Kuriirit ja olen lukenut lehdet, kun olen tullut Ranualla käymään. Lisäksi olen kuullut asioista kavereilta ja sukulaisilta.

Minkälaista on ollut palata Ranualle?

- On ollut tosi mukava palata Ranualle. Työkin on maistunut hyvin ensimmäisten viikkojen perusteella.

Miten Ranuan kunnan talous voi?

- Talous voi hyvin. Kumulatiivista ylijäämää on 12,5 miljoonaa euroa. Kunnan taloudessa piilee kuitenkin valtionosuusriski eli jos valtionosuuksien jako muuttuu, rahoituspohja voi murentua nopeasti.

Miten käy Ranuan sosiaali- ja terveyspalvelujen, kun ne siirtyvät hyvinvointialueille vuonna 2023?

- Uudistuksessa luvattu, etteivät palvelut huonone vaan peruspalvelut jopa paranevat. Ranualla toimitilat ovat uusia ja hyvässä kunnossa, mikä tukee palvelujen pysymistä täällä. Lääkäritilanne on ollut Ranualla pitkään hyvä, samoin muut sote-palvelut. Pieni huoli on siitä, miten palvelutasolle käy tulevaisuudessa, kun ne siirtyvät hyvinvointialueelle. Kunta tekee parhaansa, jotta palvelutaso säilyy.

Mitkä ovat isoimmat haasteet Ranualla?

- Kyllä se on väestönkehitys eli väki on vähentynyt. Ranuan asukasluku on laskenut kymmenen viime vuoden aikana yli 500:lla ihmisellä. Viime vuonna Ranualla oli 3712 asukasta.

Pitääkö Ranualla rakentaa tuulivoimaa?

- Useampi toimija on ollut minuun yhteydessä viime viikkojen aikana. Todennäköisesti heiltä tulee kaavoitusaloitteet kunnalle. Virkamiehenä tehtäväni on virkavastuulla valmistella asiat eli puntaroida hyödyt, ja haitat sekä uhkat ja mahdollisuudet. Kaavoitusaloitteet menevät ensin kaava- ja maapoliittiseen työryhmään, josta ne tulevat minun pöydälleni. Minä teen ehdotuksen kunnanhallitukselle ja asiasta päättää lopulta valtuusto.

Kannatatko Suhangon kaivoksen rakentamista?

- Minulla on käsitys, että kunnassa suhtaudutaan yleisesti ottaen myönteisesti kaivokseen. Kaivos toisi mukanaan paljon työpaikkoja ja olisi muutenkin merkittävä piristysruiske koko kunnalle.

Mitä harrastat?

- Metsästystä ja kalastusta. Ranua on erämiehen eldorado. Täällä on tilaa harrastaa.

Minkälainen perhe sinulla on?

- Vaimo ja kuusi lasta.

Missä asut?

- Tällä hetkellä asun perheeni kanssa Simojokivarressa Rovastinahossa.

Aikkila tutustuu lähiviikkoina kunnan toimipisteisiin ja tapaa alueen yrittäjiä.