Etusivu / Hyvinvointikysely: Ranualla on turvallista ja onnellista asua
Tiedotteet

Hyvinvointikysely: Ranualla on turvallista ja onnellista asua

3.6.2021 16:35

Ranualla asuu onnellista, hyvinvoivaa väkeä. Kotikuntaa pidetään turvallisena paikkana, jossa luonto ja ulkoilumahdollisuudet ovat lähellä. Muun muassa tällaisia asioita käy ilmi Ranuan kunnan ensimmäisestä hyvinvointikyselystä, johon vastasi 131 paikkakuntalaista.

Vastanneista 90 prosenttia on onnellisia. Hyvinvoivia vastanneista on yli 88 prosenttia, toiveikkaasti tulevaisuuteen suhtautuu 86 prosenttia ja terveinä itseään pitää 83 prosenttia vastanneista.

Kyselyn mukaan ranualaiset ovat varsin liikunnallista väkeä, sillä lähes joka neljäs vastannut kertoo liikkuvansa vähintään tunnin päivässä joka päivä, liki kolmannes vastanneista ilmoitti tekevänsä näin 3-4 kertaa viikossa.

Ranualaiset syövät mielellään lihaa, mutta kertovat myös suosivansa runsaasti kuituja, kasviksia, hedelmiä ja vihanneksia.

Sen sijaan alkoholin käyttö on vastausten perusteella vähäistä: lähes joka kolmas kertoo, ettei juo koskaan alkoholia, kerran viikossa alkoholia juovia on 41 prosenttia. Puolet vastanneista kertoo olevansa täysin savuttomia, päivittäin tupakoivia on 12 prosenttia.

Turvallisena asuinpaikkana Ranuaa piti lähes 98 prosenttia vastanneista. Yli 98 prosenttia oli sitä mieltä, että luonto on Ranualla lähellä ja 96 prosenttia katsoi, että asuinympäristössä on ulkoilumahdollisuuksia.

Kunnan peruspalvelut saavat kiitosta, sillä lähes 80 prosenttia vastanneista kertoivat saavansa riittävästi hyvinvointiaan edistäviä peruspalveluja Ranualta. Ylivoimaisesti eniten kehuja annettiin terveyspalveluille.

Sapiskaakin tuli: vain vajaa kolmannes vastaajista kertoi luottavansa kunnan poliittisiin päättäjiin ja yhtä harva kertoi olevansa tyytyväinen mahdollisuuksiinsa vaikuttaa kunnan kehittämiseen.

Koronapandemia on heikentänyt taloudellista tilannetta vain 14 prosentilla. Sen sijaan sukulaisten ja ystävien tapaamisia tautitilanne on vähentänyt 60 prosentilla vastanneista.

Kyselyyn oli mahdollista vastata internetissä ja kirjastossa olleilla paperilomakkeilla. Vastausaikaa oli toukokuun loppuun asti. Kysely on osa hyvinvointi- ja turvallisuuskertomuksen tiedonkeruuta. Vastaava kysely on tehty myös joissakin muissa Lapin kunnissa.