Etusivu / Koulupoliisi Ranuan Huoltajaillassa: Lasten ja nuorten some on julma maailma
Kunnan tiedotteet

Koulupoliisi Ranuan Huoltajaillassa: Lasten ja nuorten some on julma maailma

5.4.2024 8:30

Huoltajailtaa vietettiin Ranualla Kerkän ruokasalissa torstaina 4. huhtikuuta. Paikalla oli noin 50-70 opettajaa ja huoltajaa. Tilaisuudesta välitettyä suoraa verkkolähetystä seurasi enimmillään runsaat sata katsojaa.

Yksi tilaisuuden puhujista oli koulupoliisi, ylikonstaapeli Tuomo Väyrynen Lapin poliisilaitokselta. Hän korosti kodin vastuuta lapsen kasvatuksessa.

- Väkivallan ja uhkailun taustalta löytyy usein koti. Monesti rajoja ei ole asetettu riittävästi lapselle. Jos auktoriteettia ei ole kotona, sitä ei lapselle ole koulussakaan.

Koulupoliisi kertoi, että vanhemmille voi tulla yllätyksenä, kun lapsi joutuu tekemisiin virkavallan kanssa.

- Vanhemmat ovat luottaneet lapsen kertomuksiin. Neuvon, että epäile vaikka 30 prosenttia nuorten tarinaa ja usko 70 prosenttia, eli ei ihan täyttä luottamusta.

Väyrynen kertoi myös asiasta, joka ei ole monella nuorella tiedossa. 

- Rikosoikeudellinen vastuuikäraja on 15 vuotta, mutta vahingonkorvausvastuu alkaa syntymästä ja päättyy kuolemaan. Esimerkiksi koulun omaisuutta ei saa tärvellä ilman seuraamuksia.

Vahingonkorvausvastuu tarkoittaa sitä, että korvatut vahingot tulevat maksettavaksi siitä lähtien, kun nuori alkaa joskus saada tuloja.

Koulupoliisi viittasi esimerkkinä koululaisten väliseen tappeluun Ranualla. Siinä osalliset olivat alle 15-vuotiaita, joten he eivät saa syytteitä eikä tuomioita. Alle 15-vuotiaiden rikollisten tekojen tultua ilmi selvitetään aina lastensuojelun tarpeita.

Kaikelle väkivallalle ei

Väyrynen muistutti, että kaikelle väkivallalle pitää sanoa ei.

- Sitä on myös sanallinen, syrjivä ja sosiaalisessa mediassa tapahtuva kiusaaminen. Lasten ja nuorten some on julma maailma. Pahimmat tilanteet ovat yleensä 10-14 -vuoden välillä. Opettajat eivät pääse katsomaan esimerkiksi WhatsApp-ryhmissä tapahtuvaa kiusaamista. Kiusattu ei välttämättä uskalla kertoa opettajille tai muille aikuisille.

Kiusaamisen lisäksi somessa voi syyllistyä rikokseen myös levittämällä valheellisia tai vahinkoja tai kärsimystä aiheuttavia tietoja, kuvia ja videoita. Rikosnimikkeitä voivat olla yksityiselämää loukkaavan tiedon levittäminen, kunnianloukkaus tai salassapitorikos tai näiden törkeät muodot.

- Esimerkiksi Vantaan tapauksesta on levitetty valheellisia tietoja somessa.

Huoltajaillan aikana kuultiin myös Nuorten Ystävät ry:n Vanhempain Akatemian Riitta Alatalon ja Elina Penkereen luento sekä opettajien puheenvuoroja.

Tilaisuuden verkkolähetyksen tallenne on katsottavissa Ranuan kunnan YouTube-kanavalla.


koulupoliisi tuomo väyrynen.jpg
Koulupoliisi Tuomo Väyrynen muistutti, että vahinkorvausvastuu ei tunne ikärajaa.

riitta alatalo ja elina penger sekä yleisöä huoltajailta.jpg
Riitta Alatalo ja Elina Penger korostivat yhteisen ajan merkitystä kaikenikäisten lasten kanssa.

opettajat maarit niemelä soili granlund ja liisa kuha huoltajailta.jpg
Opettajat Maarit Niemelä, Soili Grandlund ja Liisa Kuha käyttivät puheenvuoron.

opettaja ja ison perheen isä matti romppainen.jpg
Opettaja ja suurperheen isä Matti Romppainen sanoi, että meidän ei tarvitse olla kympin huoltajia, 8 tai 7 riittää.