Etusivu / Kunnanjohtajan Uuden Vuoden tervehdys
Tiedotteet

Kunnanjohtajan Uuden Vuoden tervehdys

29.12.2021 12:56

Hyvät ranualaiset!

Vuosi 2021 alkaa olla muutamaa päivää vaille valmis. Joulun rauhallinen tunnelma on vielä hyvin muistissamme. Toivottavasti sinäkin sait kokea joulunajan voimaannuttavana ja rauhoittavana.
Ranuan valtuusto päätti tulevan vuoden 2022 talousarvion kokouksessaan 20.12.2021. Talousarviota valmisteltiin viranhaltijoiden ja lautakuntien toimesta syyskuusta lähtien. Kunnanhallitus käsitteli vuorostaan talousarviota perusteellisesti ja monipuolisesti tarkastellen sekä keskustellen kahdessa kokouksessaan marraskuussa ja joulukuussa. Voinkin todeta, että ensi vuoden talousarvio on huolellisesti valmisteltu ja päättäjät ovat sen tarkalla kammalla käsitelleet päätöksentekoprosessin aikana.
Mitä ensi vuosi tuo tullessaan? Miltä vuosi 2022 näyttää Ranualla? Näitä kysymyksiä olen esittänyt itselleni ja miettinyt niihin mahdollisia vastauksiakin. Tuleva vuosi on merkityksellinen vuosi Suomen kuntakentässä ja myös meidän ranualaisten osalta. Eikä vähiten sen vuoksi, että kuntamme sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy kunnalta Lapin hyvinvointialueelle 1.1.2023. Ensi vuosi on siis viimeinen vuosi nykyisellä mallilla sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisen osalta. Mitä tämä tarkoittaa? Liian usein olen kuullut todettavan, että tuosta suuresta muutoksesta ei ole tarpeeksi tietoa ja mitä se meille ranualaisille tarkoittaa. Tämä kirjoitus ei ole oikea paikka lähteä avaamaan uudistusta perusteellisesti, mutta yritän muutamalla lauseella tiivistää asioita. Ensinnäkin suurin muutos on se, että sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy kunnalta hyvinvointialueelle. Samalla myös palvelujen rahoittamisvastuu siirtyy kunnalta valtiolle. Toinen suuri muutos on, että Ranuan valtuusto ei päätä enää 1.1.2023 alkaen kunnan sosiaali- ja terveyspalveluista, ei niiden tasosta, määrästä eikä sijainnistakaan. Päätökset tekee hyvinvointialueen aluevaltuusto. Mieltä askarruttavia asioita tämän uudistuksen myötä varmasti herää ja yksi sellainen on varmasti se, että mistä saan jatkossa palveluni. Ranuan kunnan lähipalvelujen säilymistä puoltaa kuntamme sijainti. Meiltä on matkaa yli 80 km hyvinvointialueen keskukseen eli Rovaniemelle. Saamme lääkärinvastaanottopalvelujen lisäksi tärkeät lähipalvelut jatkossakin täältä Ranualta tutusta toimintaympäristöstä. Mitä me voimme tehdä vaikuttaaksemme tulevaan? Tammikuussa järjestetään aluevaalit ja ennakkoäänestysaika kotimaassa on 12. – 18.1.2022 sekä varsinainen vaalipäivä on 23.1.2022. Lähtekäämme sankoin joukoin äänestämään aluevaaleissa ranualaisia ehdokkaita aluevaltuustoon.
Mitä muuta ensi vuosi tuo tullessaan? Tuulivoimakeskustelu on käynyt tiiviinä kuluvan vuoden 2021 aikana. Kuntalaiset ovat keskustelleet asiasta asiaan kuuluvalla hartaudella ja välillä tunteitakin nostattavasti. Asiaa on käsitelty myös kuntapäätöksenteossa ja valtuusto päättikin kokouksessaan 20.12.2021, että se linjaa kantansa tuulivoiman rakentamiseen. Asia menee valmisteluun ja kunnanhallitus tekee asiasta aikanaan ehdotuksen valtuustolle, joka sitten päättää linjauksesta. Nyt odotetaan tuota valtuuston linjauspäätöstä ja sen jälkeen tällä valtuustokaudella toimitaan luonnollisesti sen linjauksen mukaisesti tyyliin ”päätös on tehty, pulinat pois”.
 
Suhangon kaivoksen investointipäätöstä on odotettu Ranualla pitkään ja hartaasti. Palladiumin korkea hinta ja kaivosalueen maaperän muut hyödynnettävät metallimäärät luovat kantavan pohjan sille näkymälle, että Suhangon kaivoksen investointipäätös tulee jopa vuoden 2023 aikana. Ensi vuonna valmistellaan operatiivisena työnä varautumissuunnitelma, jolla varaudutaan ja valmistaudutaan tilanteeseen, jossa myönteisen investointipäätöksen seurauksena Suhankoon tulee ensin muutamaksi vuodeksi noin tuhannen henkilötyövuoden rakennustyömaa ja sen jälkeen 20-30 vuodeksi 400 henkilötyövuotta suoraan työllistävä kaivos kerrannaisvaikutuksineen. Tähän näkymään ja realistiseen mahdollisuuteen meidän tulee Ranuan kunnassa varautua mahdollisimman hyvin. Ja sen me myös teemme.
Sosiaali- ja terveyspalvelujen siirtyessä hyvinvointialueelle jäljelle jäävästä kunnasta on alettu käyttää termiä uusi kunta. Uuden kunnan tilanteessa kunnan elinvoimaan satsaaminen nousee keskiöön kuntalaisten hyvinvoinnin edistämisen rinnalla. Vaikka meillä ja muualla maaseutumaisella alueella väestö vähenee, niin kunnan houkuttelevuutta voi kasvattaa määrätietoisella ja sitkeällä työllä. Suomesta löytyy useita hyviä esimerkkejä kunnista, joissa supistuvan väestön ei ole annettu lannistaa. Tälle rohkeutta vaativalle tielle me Ranuallakin olemme nyt lähteneet. Valtuusto linjasi 20.12.2021 talousarviota vuodelle 2022 päättäessään, että kunnan tavoitteena on asukasluvun vakiinnuttaminen 3700 asukkaaseen. Tämä tavoite on kova mutta realistinen. Sen toteutumisen eteen lähdetään tekemään työtä tavoitteeseen uskoen ja siihen lopulta päätyen. Tavoitteen toteutuminen vaatii reilua muuttovoittoa. Tähän yhden mahdollisuuden tuo Suhangon kaivoshankkeen toteutuminen.
Kunnan elinvoimaisuuden ja houkuttelevuuden lisääminen vaati johdonmukaista työtä ja vieläpä yhteistyötä. Tähän työhön tarvitaan meitä kaikkia. Olen vakuuttunut siitä, että yhteistä tahtoa löytyy ja tuloksia syntyy. Tehdään Ranuasta entistä parempi yhdessä.
 
Näillä ajatuksilla haluan toivottaa Teille kuntalaiset hyvää ja onnellista uutta vuotta 2022!
Kunnanjohtaja Tuomas Aikkila