Etusivu / Kunnan tiedotteet / Poistotekstiilien keräys alkaa Ranualla
Kaikki tiedotteet

Poistotekstiilien keräys alkaa Ranualla

17.1.2023 10:25

Napapiirin Residuum aloittaa kotitalouksille maksuttoman poistotekstiilikeräyksen Ranuan kierrätysasemalla 1.2.2023. Poistotekstiiliä voi tuoda kierrätysaseman aukioloaikoina. Poistotekstiilit ovat herkästi pilaantuvaa materiaalia, joten ne tulee antaa muovipusseihin pakattuna paikan päällä olevalle henkilökunnalle, joka tarkastaa laadun ja varastoi pussit sisätiloihin.
 
Kotitaloudet saavat tuoda poistotekstiilinsä keräykseen maksuttomasti, sillä keräyksestä koituvat kulut kate-taan vuosittaisella jätehuollon perusmaksulla. 

Käyttökelvottomat tekstiilit kierrätykseen

Tekstiilien kuidut ovat helposti pilaantuvaa materiaalia, minkä vuoksi poistotekstiilin keräyksessä on tärkeää noudattaa lajitteluohjetta. Keräykseen sopivat vain puhtaat, kuivat ja loppuun kuluneet vaatteet sekä kodin-tekstiilit, kuten takit, housut, paidat, hameet, lakanat, pyyhkeet ja pöytäliinat. 

Keräykseen saa laittaa myös rikkinäisiä tekstiilejä. Käyttökelpoiset vaatteet kuuluvat sen sijaan edelleen kirp-putoreille tai muuten eteenpäin lahjoitettaviksi. 

Osa kotitalouksien tekstiilijätteistä, kuten alusvaatteet, sukat, tyynyt ja voimakkaasti haisevat, likaiset tai ho-meiset tekstiilit, kuuluvat jatkossakin polttokelpoiseen jätteeseen, sillä niitä ei voida hyödyntää tekstiilikuidun valmistuksessa.

Poistotekstiilit tulee pakata tiiviisti suljettuun muovipussiin. Napapiirin Residuumin keräykseen saa tuoda ker-ralla enintään kolme kaupan muovikassillista poistotekstiiliä.


Kuidut hyötykäyttöön

Napapiirin Residuumin toimialueelta kerätty poistotekstiili lajitellaan ja pakataan Oulussa, minkä jälkeen se kuljetetaan kuituerotteluun Lounais-Suomen jätehuollon poistotekstiilien kiertotalouslaitoksen pilottilinjastolle Paimioon. Kuiduista valmistetaan lankaa, kangasta ja erilaisia pehmusteita. Osa tekstiileistä voi päätyä esi-lajittelun jälkeen uudelleenkäyttöön. Ne poistotekstiilit, joita ei pystytä kierrättämään materiaalina tai ohjaamaan uudelleenkäyttöön, päätyvät energiahyödyntämiseen.

Lisätiedot: 
Katariina Sieppi 
Palvelupäällikkö, Napapiirin Residuum Oy 
0207 310 282
katariina.sieppi@residuum.fi 

Kierrätysasema Ranua
Kaatopaikantie 3
97700 Ranua

Aukioloajat:
Talvikaudella viikot 40–17: Ma klo 13–16 ja la klo 9–12
Kesäkaudella viikot 18–39: Ma klo 13–16, to klo 13–18 ja la klo 9–12

Poistotekstiilin lajitteluohje

Saa laittaa:
o Kotitalouksien kuivia, puhtaita ja käyttökelvottomia vaatteita sekä kodintekstiilejä, kuten
o Takit, housut, paidat ja hameet
o Lakanat, pyyhkeet ja pöytäliinat

Ei saa laittaa:
Matot, tyynyt ja peitot
Kengät, laukut, vyöt
Alusvaatteet, sukat ja sukkahousut
Pehmusteet ja pehmoeläimet
Likaiset, homeiset, haisevat tai tekstiilituholaisia sisältävät tekstiilit

Pakkaaminen:

Pakkaa poistotekstiili tiiviisti suljettuun muovipussiin.
Tuo enintään 3 kaupan muovipussillista kerrallaan.