Etusivu / Ranuan kunta tiedottaa: Kunnanhallitus käsittelee talousarviota – kunnan talous painumassa alijäämäiseksi
Tiedotteet

Ranuan kunta tiedottaa: Kunnanhallitus käsittelee talousarviota – kunnan talous painumassa alijäämäiseksi

18.11.2021 9:03

Ranuan kunnanhallitus käsittelee ensi vuoden talousarviota ja lähivuosien taloussuunnitelmaa ensi maanantaina.

Ehdotuksen mukaan ensi vuonna kunnan talous kääntyy alijäämäiseksi ja jatkuu sellaisena myös vuodet 2023-2024. Alijäämäinen tilinpäätös tarkoittaa sitä, että kunta tekee tappiota eli tulot eivät riitä kattamaan menoja.

- Talousarviosta on pyritty tekemään mahdollisimman realistinen. Alijäämiä selittää se, että meille tulee purkukustannuksia tyhjillään ja kylmillään olevista rakennuksista ensi vuodesta alkaen, kunnanjohtaja Tuomas Aikkila sanoo.

Ensi vuodelle Ranuan kunnan talous olisi alijäämäinen 639 563 euroa. Vuonna 2023 alijäämää olisi 958 738 euroa ja vuonna 2024 952 894 euroa.

Aikkila huomauttaa, että lähivuosien alijäämistä huolimatta kunnalla on tällä hetkellä 12,5 miljoonaa euroa ylijäämiä aiemmilta vuosilta. Kunnan talous on siis edelleen vahva.

Ensi vuonna Ranuan kunta odottaa saavan verotuloja odotetaan yhteensä 10,6 miljoonaa euroa ja valtionosuuksia 21,4 miljoonaa euroa. Kunnan lainamäärä nousee ensi vuonna 2,4 miljoonasta eurosta lähes neljään miljoonaan euroon, mutta sen jälkeen lainat pienenevät runsaaseen kolmeen miljoonaan euroon.

Ensi vuoden isoimmat investoinnit ovat uuden päiväkodin rakentaminen, Peurantien, Porontien ja Vasantien perusparannus, Rantakoulu ykkösen lunastukseen varautuminen sekä koulukeskuksen piha-alueen kehittäminen.

Talousarvioehdotuksessa kerrotaan myös muun muassa, että Ranuan Infra Oy toteuttaa halliosake-toimitilan yritysten tarpeisiin ja Ranuan Vuokra-asunnot Oy tekee uudisrakentamista ensi vuonna.

Kunnanhallituksen käsittelyn jälkeen talousarvio ja -suunnitelma menevät valtuuston päätettäväksi. Valtuuston talousarviokokous on 20. joulukuuta.

Talousarvioehdotus on luettavissa täällä.

Kunnanhallituksen koko esityslista on täällä.