Etusivu / Kunnan tiedotteet / Ranuan kunta tiedottaa: Ranualaisten mielestä jätteen lajittelumahdollisuudet ovat hyvät Ranualla
Kaikki tiedotteet

Ranuan kunta tiedottaa: Ranualaisten mielestä jätteen lajittelumahdollisuudet ovat hyvät Ranualla

ekopiste rajattu vaakakuva 16-9.jpg
12.7.2021 9:13

Eniten lajiteltiin akkuja tai paristoja.

Kiitos kaikille Ranualaisten ilmastotoimet -kyselyyn vastanneille! Kunnan kesäinsinööri Monica Koukkulan tekemän verkkokyselyn tarkoitus oli kartoittaa ranualaisten lajittelutottumuksia ja ilmastotoimia.

Ranualaisten lajittelu- ja kierrätystottumukset ovat melko hyvällä tolalla. Eniten lajiteltiin akkuja ja/tai paristoja, joita jopa 88 % vastaajista lajitteli. 70–80 % kierrätti kartonkia, lasia, paperia ja metallia ja 60–65 % kierrätti muovia ja renkaita. Vähiten kierrätettiin biojätettä (34 % vastaajista) ja tekstiilejä (45 % vastaajista).

Suosituimpana lajittelupisteenä oli Hillamarketin takana sijaitseva piste, jota lähes puolet vastaajista käytti. Hyvänä kakkosena tuli jäteasema, jota noin neljäsosa käytti kierrätykseen. Lisäksi suurin osa sivukylien kierrätyspisteistä tuli mainittua vähintään kerran. Noin 10 % vastaajista sanoi käyttävänsä omaa paikkaa esim. oman pihan kompostia. Kyselyn tulosten mukaan kuntalaiset ovat sitä mieltä, että lajittelumahdollisuudet kunnan alueella ovat hyvät.

Suurin osa vastaajista suosii kasvisruokaa viikoittain tai silloin tällöin. Mukaan mahtui myös muutamia päivittäin kasvisruokaa syöviä sekä niitä, jotka eivät syö kasvisruokaa koskaan. Vastaajista noin 13 % omisti aurinkopaneeleja, mutta sähkö- ja hybridiautot eivät ole kyselyn mukaan yleisiä Ranualla. Suurin osa vastaajista oli sitä mieltä, että kouluissa tulisi opettaa erilaisista ilmastotoimista, kuitenkin kohtuudella. Tosin mukana oli myös sellaisia, jotka eivät ajatusta kannattaneet.

Moni vastaaja teki myös muita vihreitä valintoja, joista suosituimpina lämmitysmuodon tai sähköliittymän valinta. Useampi kuitenkin mainitsi, että esimerkiksi sähköliittymän valinnassa vain hinta ratkaisee, oli se tuotettu miten tahansa. Lähes neljäsosa vastaajista sanoi, ettei tee muita vihreitä valintoja. Vapaata sanan palautteena tuli esimerkiksi ajatus yhteisen biojätteiden keräyspisteen luomisesta.

Vastaajia oli yhteensä 85 Vastaajien ikä jakaantui aika tasaisesti kaikkien yli 20-vuotiaiden kesken.

#hyvääenergiaa
#duunienergiaa