Etusivu / Kunnan tiedotteet / Ranuan lukiolaisten opintojen ohjaukseen tulee lisää tehoa
Kaikki tiedotteet

Ranuan lukiolaisten opintojen ohjaukseen tulee lisää tehoa

pasi oikarinen.jpgLukion vs. rehtori Pasi Oikarinen
24.2.2023 7:43

Opintojen ohjausta Ranuan lukiossa tehostetaan uudella MAURI-hankkeella. Hankkeen nimi tulee sanoista ” Maakuntien rajoilta urille”.

- Hankkeen tavoitteena on, että opiskelija saa paremmin tietoa jatko-opiskelupaikoista ja jatko-opiskelupaikkoihin voi tutustua nykyistä paremmin jo lukion aikana, Ranuan lukion vs. rehtori Pasi Oikarinen kertoo.

Käytännön työkaluksi lukion opettajakunnalle laaditaan ohjauksen käsikirja.

- Uuden opetussuunnitelman mukaan kaikki opettajat ovat mukana opiskelijan ohjaamisessa.

Ranuan yläkoululla ja lukiolla on yhteinen opinto-ohjaaja. Hän on 65 prosenttia työajasta yläkoululla ja 35 prosenttia lukiolla.

- Hankkeen rahoituksella saisimme opinto-ohjaajan työpanosta enemmän lukiolle. Tämä vaatisi yläkoulun opinto-ohjauksen tuntien uudelleenjärjestelyä.

Tulevaisuuden tavoitteena on saada kaksoistutkinnon suorittaminen helpommaksi Ranuan lukiossa.

- Edistämme mahdollisuutta, että Ranuan lukiossa voisi opiskella ylioppilastutkinnon rinnalla ammatillisen tutkinnon siten, että l lukio-opinnot voi suorittaa kotipaikkakunnalla.

Luontoyrittäjyyden opintoja ensi syksynä

Ranuan lukio on parhaillaan profiloitumassa luontoyrittäjyyteen. Opettajat ovat valmistelleet uusia opintojaksoja, joista tehdään opetussuunnitelmat. Opetussuunnitelmat hyväksyy hyvinvointilautakunta.

- Luontoyrittäjyyden opintojaksot alkavat ensi syksynä. Ne ovat tarjolla kaikille ensi syksynä Ranuan lukiossa aloittaville. Myös vanhempien vuosikurssien opiskelijat voivat valita näitä opintoja, lukion vs. rehtori Pasi Oikarinen kertoo.

Uudistuksen ja lisäresurssien turvin Ranuan lukiolla on monipuolinen valikoima opintoja tarjolla opiskelijoille sekä hyvää ohjaus niihin MAURI-hankkeen avulla.

MAURI-hankkeen päähakijana on Ranuan kunta. Hankkeessa ovat mukana myös Pudasjärven kaupunki ja Posion kunta. Oikarinen kehuu hankkeessa olevien lukioiden yhteistyön sujuvan hyvin.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt hankkeelle 64 800 euron erityisavustuksen. Hanke päättyy 31.7.2024.
Hankehakemuksen ja avustushakemuksen teossa on ollut apuna yritys- ja hankeasiantuntija Juha Kutuniva Business Ranuasta.