Etusivu / Kunnan tiedotteet / Ranuan runsasluminen alkutalvi on kasvattanut kysyntää hiihtoladuilla, latukartat uusiksi
Kaikki tiedotteet

Ranuan runsasluminen alkutalvi on kasvattanut kysyntää hiihtoladuilla, latukartat uusiksi

21.12.2020 12:00

Ranualla runsasluminen alkutalvi, ja myös loppusyksy marraskuun puolella on nostanut paljon kysyntää hiihtolatujen kannalta Ranualla. Kun ensilumi satoi Ranualle, alkoi heti hiihtoladuille olemaan kysyntää niin paikallisilta, kuin myös ulkopaikkakuntalaisilta. Kysymyksiä latujen avaamisesta ja kunnosta satoi runsaasti Facebookissa ja samoin myös perinteiset yhteydenotot olivat suosiossa. Kysymyksenä olikin: Ovatko Ranuan hiihtoladut avoinna ja pystyykö siellä hiihtämään?

Ranualla jo monta vuotta kestäneet, runsas lumiset talvet ovat tulleet tavaksi. Lunta on satanut jo heti alkutalvesta paljon, ja täten lumen syvyydessä hiotaan ennätyslukemia ja lumen syvyys on maan korkeimpia. Vuoden 2020 keväällä Ranualla oli ennätykselliset 124 cm lunta, joka on mitattu Ranuan Lentokentän mittauspisteellä huhtikuussa 2020.

Vuoden 2020 loppupuolella joulukuun puolivälissä, lunta Ranualla on jo runsaat 42 cm.

Marraskuun aikana, kun lunta alkoi olemaan jo niin hyvin, että suurin osa laduista Kirkonkylän alueella oli loistokunnossa, tuli suuri kysyntä hiihtolatu- ja retkeilykartta-aineistolle. Täten Ranuan Kunta päätti aloittaa projektin pikaisesti, jotta Ranualle saadaan nykyaikaiset ja laadukkaat hiihtolatukartat. Tavoitteena oli, että ennen vuoden vaihdetta Ranuan Kunnalla olisi uudet hiihtolatukartat Kirkonkylän alueelta, sekä retkeilykartta kunnan alueelta.

Tämä tavoite saatiinkin hyvin nopeasti saavutettua. Kuntaan palkattiin uusi graafinen suunnittelija, jonka vastuulla on tehdä uudet kartastot Ranuan Kunnan alueelle. Työhön alettiin pikaisesti, ja jo viikon uurastuksen jälkeen, valmiina olivat Eläinpuiston läheisyydessä sijaitsevat latujen kartat sekä kirkonkylällä sijaitsevat Oravin kilpa-, sekä 10 kilometrin hiihtolatujen kartat.

Myös Ranuan kunnan alueella sijaitsevat, kattavat ja laajat moottorikelkkareitit ja urat ovat saaneet uudenlaisen kartan. Kartassa käyvät ilmi kirkonkylän palvelut ohikulkeville moottorikelkkailijoille, sekä siinä käy ilmi reittien laajuus, ja kuinka Ranua on tavoitettavissa moottorikelkalla mistä ilmansuunnasta tahansa.

Näillä kartoilla, pyritään Ranualla siihen, että kunnan imagoa saataisiin yhdenmukaistettua, ja vierailijoille ja paikallisille saataisiin laadukkaat opasteet ja kartat luotua. Projektia jatketaan vielä vuoden 2021 puolella, ja tavoitteena on, että kaikki retkeilyreitit Ranuan alueella ovat uudistettu karttojen osalta, kuin myös maastossa sijaitsevien opasteiden osalta. Tällä tavoin Ranua pyrkii tuomaan ulkoilmamatkailumahdollisuuksiaan esille laajemmin, koska Ranua on yksi etelä-Lapin kunnista, jossa runsas lumipeite saavutetaan aikaisin, ja täten Ranua hyötyy runsaslumisuudesta, kun muualla vielä lumipeite puuttuu tai on vain osittaista. Myös samalla kartoissa tuodaan esille naapurikuntien ja kaupunkien ulkoilumahdollisuuksia. Koska vallitsevat olosuhteet luovat hieman hankalan tilanteen kuntoilulle, on ulkoilmakuntoilu hyvä vaihtoehto tähän. Ja miksi ei voisi yhdistää ulkoilua ja huvia yhteen, ja viettää mukava päivä luonnossa ystävien tai perheen kanssa. Tässä Ranuan kunta haluaa olla mukana, ja tuoda esille sen, että luontoa löytyy läheltä, kuin myös kaukaa.

Kelkkareittien ja urien uusi kartta löytyy linkin takaa. 

https://www.ranua.fi/Kirjasto-Liikunta-Nuoret/Liikuntapaikat,-ulkoilureitit,-kelkkareitit

Lue myös Tuomas Haapalan kirjoittama blogiteksti Ranuan hiihtoladuista täältä:
https://arcticguesthouseandigloos.com/fi/blogi/ranuan-hiihtoladut-kutsuvat-kuntoilemaan-luonnon-keskelle/

Lisätietoja:

Timo Rantasuo, Graafinen suunnittelija, Ranuan Kunta timo.rantasuo@ranua.fi

040 026 9688

Tiedostot