Etusivu / Kunnan tiedotteet / Syyhyepidemia Ranualla
Kaikki tiedotteet

Syyhyepidemia Ranualla

15.11.2021 9:13

Ranualla on todettu useita syyhytapauksia terveyskeskuksen akuutti- ja kuntoutusosastolla, Rantakodin asumisyksikössä, Attendon Sisun asumisyksikössä sekä mahdollisesti varhaiskasvatuksen yksiköissä.

Syyhytartunnalle on voinut altistua yksiköissä syksyn aikana. Epidemian katsotaan alkaneen  useammasta eri lähteestä. Asukkaiden omaisilla ja satunnaisilla vierailijoillakin voi olla riski sairastumiseen mutta sitä pidetään vähäisenä. Asukkaat hoidetaan ja heidän omaisia tiedotetaan hoivayksiköistä käsin. Työpaikka tiedottaa ja hoitaa sairastuneet ja altistuneet työntekijät.

Yksiköiden syyhyepidemian selvittäminen ja hoito on aloitettu laajana yhteistyönä. Todennäköisesti syyhyepidemia saadaan nopeasti talttumaan. Vierailuja edellä mainituissa yksiköissä ei suositella epidemian aikana.

Mahdollisten syyhyoireiden ilmaantuessa tulee ottaa yhteys Ranuan terveyskeskukseen 16.11. alkaen klo 12.00-15.00 puh. 040 5582516. Voit jättää puhelimeen myös yhteydenottopyynnön.

Syyhy on voimakkaasti kutiava ihottuma, jonka aiheuttaa noin 0,5 mm pituinen syyhypunkki. Syyhyn tarttumiseen vaaditaan toistuva tai läheinen ihokosketus. Syyhy ei yleensä tartu pelkästään kättelemällä. Syyhypunkki voi elää 1–3 vuorokauden ajan ihon ulkopuolella, joten tartunnan voi saada myös samoista vuodevaatteista tai vaatteista.

Syyhyn oireina on ihon kutina, joka alkaa yleensä noin kuukauden (3–6 viikon) kuluttua tartunnasta. Kutina on yleensä voimakkainta iltaisin ja öisin. Iholla voi esiintyä ympäri kehoa syyhypunkin käytäviä, näppylöitä, vesirakkuloita ja raapimisjälkiä yleisimmin sormien välissä, ranteissa, vatsan alaosassa, pakaraseudussa, ulkoisissa sukuelimissä ja lapsilla usein myös jalkapohjissa. Karstasyyhy aiheuttaa iholle paksua hilsekarstaa.

Tarkempia ohjeita syyhyn torjuntaan löytyy täältä.