Yrittäjä, tietokirjailija, tutkija
Harri Gustafsberg vieraili Ranualla tiistaina 24. syyskuuta. Gustafsberg puhui Kläppi - Lapin alueellisilla nuorisotyöpäivillä otsikolla ”Mielen taidoista kohtaamisen taitoon”.
Gustafsberg kertoi käyneensä Ranualla viimeksi 90-luvun lopulla kovilla pakkasilla poliisikeikalla. Hän oli töissä Rovaniemen poliisissa runsaat kolme vuotta. Myöhemmin hän oli poliisin Karhu-ryhmän operatiivinen johtaja. 25 vuoden poliisiuran jälkeen hän on vaihtanut uraa yrittäjäksi, joka tekee tutkimusta, puhuu, valmentaa ja kirjoittaa muun muassa kirjoja.
Gustafsbergin pointteja:
🔷 Ihmisiä piinaa täydellisyyden harha. Pitäisi tietää varmasti tulevaisuus, vaikka maailma ei tarjoa varmuutta. Virheitä ei saisi tehdä ja monen on niitä vaikea tunnustaa. Harmitus on normaalia ja ahdistuskin kuuluu elämään.
🔷 Stressinhallinta on tärkeä taito. Stressiä ja paineita helpottamaan on hyvä opetella tekemään esimerkiksi hengitysharjoituksia. Syvä ja rauhallinen hengitys säätelee keho-mieli -järjestelmää, rauhoittaa ja laskee stressitasoja.
🔷 Työelämässä on hyvä opetella monipuolisesti taitoja, joita ei vielä osaa. On hyvä olla
kasvun mindset, eli kun työelämä muuttuu, oma suorituskyky on hyvä pitää iskussa. Vaikka tekoäly voi viedä työpaikkoja, mielen taitojen, ajatteluun, tunneälyyn ja kohtaamiseen liittyviä taitoja kannattaa opetella koko elinikä.
🔷 Haasta itseäsi. Jos emme kohtaa haasteita, vaikeuksia tai epävarmuutta, ihmisyyden luonne ei pääse kehittymään. Ihmisessä on valuvika: jos on liian helppoa liian pitkään, tulee hedonistinen adaptaatio, tilannetta aletaan pitää itsestäänselvyytenä.
🔷 Pysy henkisesti ja fyysisesti kunnossa. Kun fyysinen resurssi loppuu, henkinen puoli voi aktivoida vielä fyysistä voimavaraa. Aina ei kuitenkaan tarvitse jaksaa tai pystyä. Ihan yhtä tärkeää on suojella resursseja ja palautumista. Ihminen tarvitsee sellaista aikaa, olosuhdetta tai paikkaa, jossa kukaan ei vaadi yhtään mitään. Ne ovat keitaita, joissa käydään virkistymässä ja jatketaan matkaa.
🔷 Ihmisen luonne muuttuu pikkuhiljaa. Osa luonteesta on geneettistä, osa on opittua. Nuorille arvokkain viesti on: luota itseesi ja siihen, että elämä menee lopulta hyvin. Elämän voi muokata pitkälti itsensä näköiseksi.
🔷 Lapsille ja nuorille näistä asioista puhumisessa haasteellisinta on puhua heidän kielellään, että heidät saa kiinnostumaan aiheesta. Kaikki me muistetaan neuvovia ja sormella heristäviä aikuisia omasta lapsuudestamme. Lapsille voi kertoa, että välillä voi tuntua pahalta ja se on ihan normaalia, kaikki ajatukset mitä mieli tuottaa eivät ole totta, kaikkea mitä mielessä on ei tarvitse tehdä ja onkohan tämä nyt ihan oikein mitä olen nyt tekemässä. Opetetaan itsereflektiota pikkuhiljaa yksilön kehitystason mukaan. On hyvä asia, että kouluissa opetetaan tänä päivänä tunnetaitoja. Peruskouluissa pitäisi opettaa myös filosofiaa, ikiaikaista viisautta.